Κοτζιάς: «Φεύγω ευτυχισμένος»

Στα χέρια του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και επισήμως το Υπουργείο Εξωτερικών. Μετά την ορκωμοσία Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και νέος ΥΠΕΞ μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου και πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα η τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου από τον παραιτηθέντα Νίκο Κοτζιά. 

Μετά το πέρας της τελετής παράδοσης-παραλαβής, Τσίπρας και Κοτζιάς είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Με την ολοκλήρωσή της ο πρωθυπουργός αποχαιρέτησε εγκάρδια στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά. Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, αφού χαιρέτησε τους συνεργάτες του σε ιδιαίτερα συγκινισιακό κλιμα, αποχώρησε από το υπουργείο πεζός.

Στην ομιλία του νωρίτερα, ο πρώην ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε όλα τα επιτεύγματα της ελληνικής διπλωματίας την τελευταία τετραετία που ο ίδιος είχε τα ηνία της.

Με πρώτο το Μακεδονικό ο κ. Κοτζιάς είπε πως μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα σε αυτό το ζήτημα, προσθέτοντας: "Ζούμε την ίδια παραδοξολογία: Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής έχουμε κανει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών». 

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσε να αναμετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς". "Λέω ένα ευχαριστώ στο Ζάεφ και τους 80 βουλευτές", σημείωσε.

 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε πως κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Υπουργείο εξωτερικών κατάφεραν να αλλάξουν την ατζέντα του Κυπριακού και να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Όπως πρόσθεσε ο πρώην Υπουργός, ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ παραδέχθηκε πως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί να υπάρχει. Επίσης, είπε, διασφαλίστηκε ότι ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει από πολύ ορθότερες και πραγματιστικές θέσεις.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην υπόθεση του οικοπέδου που παραχωρήθηκε από την Μονή Κύκκου για την ανέγερηση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Λευκωσία, λέγοντας πως κατά την θητεία του το ελληνικό κράτος κέρδισε πάλι το εν λόγω οικόπεδο αξίας 10 εκ. και με τη στήριξη της Μονής Κύκκου και του Ηγούμενού της Νικηφόρο.

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε επίσης περήφανος και ευτυχισμένος και για τα δύο Προεδρικά Διατάγματα τα οποία είναι έτοιμα και επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας μας στα 12 μίλια, ενώ τόνισε ότι σήμερα τη χώρα μας την ακούν και την υπολογίζουν με βάση την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της.

Αναφέρθηκε εξάλλου στα σημαντικά βήματα που έγιναν στην επίλυση των ανοιχτών προβλημάτων με την Αλβανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και «στα σημαντικά βημάτα» στα θέματα της ΑΟΖ, την προώθηση και άλλων μορφών διπλωματίας, στην αναβάθμιση των σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και τη σύσταση νέων προξενείων, όπως και ανακαίνιση παλαιών.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ακόμα περήφανος διότι, όπως είπε, υπό την πολιτική γραμμή του πρωθυπουργού εστάλησαν 13 υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών στο ΥΠΕΞ στον εισαγγελέα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θέμα του ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου, τονίζοντας ότι είναι το μόνο υπουργείο όπου υφίσταται ειδικός νόμος με σαφή διαδικασία ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «αθλιότητες», αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τα απόρρητα κονδύλια και "δείχνει ότι σε πάρα πολλές πλευρές ακόμα τις ελληνικής κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα και δημοκρατική ευαισθησία: Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα». «Αν ήταν αληθινά αυτά που έλεγαν και τα κάνουν συνειδητά, είναι σαν λένε σε τρίτες χώρες μην συνεργάζεστε με τους Έλληνες διότι θα σας εκθέσουν. Είναι άθλιο αυτό το πράγμα», είπε και υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να τα απαξιώνουμε όλα γιατί έτσι μας συμφέρει».

«Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, «μια ημέρα χαράς», όπως είπε, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας (σ.σ.της πΓΔΜ) που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για την προσφορά του και σημείωσε ότι «αυτό που μένει από τη συνεργασία μας δεν είναι μόνο η αναμφισβήτητες ικανότητές του αλλά και το πατριωτικό καθήκον που τον διακρίνει».

Είπε ακόμη πως η Ελλάδα διατήρησε «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
 
Αναφερόμενος στην πολιτική του Νίκου Κοτζιά στο Κυπριακό ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε: «Φτάσαμε πολύ κοντά σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Κοτζιάς κατάφερε να άρει από πάνω μας της τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού. Δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει πρώτα απ` όλα κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών και βεβαίως αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι πρώτα και κύρια ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής ξένων στρατευμάτων».
 
 
«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλλει», επισήμανε εξάλλου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας: «Μπορώ να ενημερώσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ.»
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές-Μητσοτάκης κατά πάντων
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια