Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα μας. Τα σύνορα με την ΠΓΔΜ  άνοιξαν λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Κυριακής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο δεν είχε περάσει ούτε ένας άνθρωπος ενώ το Σάββατο επέτρεψαν τη διέλευση μόλις 300 προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία.  Κι αυτό ενώ στην Ειδομένη βρίσκονται πλέον 6.500 άνθρωποι αριθμός που αυξάνεται κάθε ώρα που περνά. Την ίδια ώρα σκηνές χάους εκτυλίσσονται από τα νησιά έως τον Πειραιά, την Πλατεία Βικτωρίας, το Πεδίον του Αρεως και τα hotspots.
 
Αριθμός-ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν με πλοία από τα νησιά του Αιγαίου και παραμένουν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά και την Κυριακή αφού εκτιμάται ότι συνολικά στους πέντε σταθμούς του λιμανιού και στην πέτρινη αποθήκη βρίσκονται 3.500 άνθρωποι. Υπήρξε μάλιστα σκέψη κάποιοι να μεταφερθούν στο γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Μουζάλας το γήπεδο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
 
Στη Λέσβο, 2.500 ταυτοποιημένα άτομα φιλοξενούνται στο hotspot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
 
Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200.
 
Στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τους περισσότερους μετανάστες που είναι από το Αφγανιστάν να απειλούν με απεργία πείνας.
 
Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.
 
Στον Βόλο, καθηλωμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων του Αλμυρού παραμένουν για πέμπτη ημέρα περισσότεροι από240 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
 
Στην Καβάλα, στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», φιλοξενούνται 700 πρόσφυγες που από την Τετάρτη το βράδυ έχουν καταπλεύσει με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος».
 
Η Κομισιόν εκτιμά ότι περίπου 25.000 μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα και πλέον έχουν εγκλωβιστεί μετά τις μονομερείς ενέργειες της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Γιάννης Μουζάλας εκτίμησε ότι τον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν από 50.000 έως 70.000 άτομα στη χώρα μας και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
 
Με το βέτο στο μανίκι ο Τσίπρας

Υπό αυτό το πρίσμα η Σύνοδος Κορυφής της 7ης Μαρτίου αποκτά για την Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στη Σύνοδο αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει με ένα «όπλο»: την απειλή του βέτο. Οπως έχει ήδη διαμηνύσει προς κάθε πλευρά, εάν δεν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα τόσο από την Τουρκία, όσο και από τις χώρες της ΕΕ για αναλογική κατανομή των προσφύγων, τότε η Ελλάδα θα εμποδίζει κάθε απόφαση που απαιτεί ομοφωνία: από τις χρηματοδοτήσεις μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, μέχρι και μείζονος σημασίας θέματα.
 
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο κ.Τσίπρας θα θέσει το θέμα στο επικείμενο συμβούλιο αρχηγών -που θα γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη- ώστε να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των αρχηγών της αντιπολίτευσης, πιθανότατα με την ρητή αναφορά του ενδεχομένου βέτο στο κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης.
 
Εκτός από το «όπλο» του βέτο - που απευθύνεται κυρίως στην Αυστρία και τις σκληρές «χώρες του Βίσενγκραντ» που προσδοκούν πολλά από τα κοινοτικά κονδύλια- η κυβέρνηση στέλνει άλλο ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι «τα βόρεια και δυτικά σύνορα της χώρας έχουν μήκος 1.000 χιλιομέτρων». Επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να καταστήσει σαφές πως η Ειδομένη δεν είναι η μόνη «πύλη εισόδου» στην Ευρώπη, καθώς οι μετανάστες προκειμένου να μην μείνουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με τα Σκόπια, θα αναζητήσουν άλλες διόδους.
 
Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα
 
"Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα", τόνισε κατ` επανάληψη η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και είπε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει.
 
Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
 
Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέχισε η Καγκελάριος, "συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε".
 
Σε ό,τι αφορά ειδικά την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης του Αιγαίου, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία "υποχρεώθηκε σε πραγματική διαφάνεια", διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν πού είναι τα φουσκωτά και τότε θα εξετάζεται τι μπορεί να κάνει και η τουρκική ακτοφυλακή, αν πρέπει να στηριχθεί και πώς μπορεί να βοηθήσει η FRONTEX.
 
 
“Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στην Ελλάδα”

Κύριο άρθρο των Financial Times, τη Δευτέρα, με τίτλο "Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στην Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων", σημειώνει ότι στη χώρα ελλοχεύει ανθρωπιστική κρίση, καθώς ο χρόνος για συντονισμένη δράση τελειώνει.
 
Αναφέρεται ότι οι ενέργειες της Αυστρίας και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων δημιουργούν ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα, η οποία επιπλέον ακόμα υποφέρει οικονομικά.
 
"Δεν μπορεί να καταδικαστεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών", σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι χρειάζεται η συλλογική δράση που υποστηρίζουν οι Τουσκ και Μέρκελ.
 
Στο κόκκινο οι σχέσεις Αθήνας-Βιέννης

Εντονότατη κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας, ασκεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse am Sonntag, στην οποία εκφράζει μάλιστα ανησυχίες πως η πολιτική της Αυστρίας θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αυστρία είναι μία καλή φίλη, ο ίδιος συμπαθεί πολύ τους Αυστριακούς και ακόμη περισσότερο τον αυστριακό πολιτισμό, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να βρίζει και να παίρνει αποφάσεις, προσπαθώντας να "πνίξει" μία χώρα-μέλος της ΕΕ και κατόπιν να έρχεται στην Αθήνα μόνον για το "σόου", καθώς «δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης», τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόρριψη από την Ελλάδα για επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα.
 
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας πως δεν μπορεί να πει πότε θα επιστρέψει στη Βιέννη η Ελληνίδα πρέσβης στην Αυστρία, την οποία έχει ανακαλέσει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, εκφράζει την ελπίδα πως «η αυστριακή πλευρά δεν θα συνεχίσει να διασπείρει ψεύδη και θα στραφεί στη γραμμή του Αυστριακού προέδρου Χάιντς Φίσερ, ο οποίος γνωρίζει επακριβώς τι είναι η Ευρώπη και τι χρειάζεται η Ευρώπη», και για τον οποίο, ο ίδιος (σσ ο Νίκος Κοτζιάς) εάν ήταν Αυστριακός, θα ήταν υπερήφανος για έναν τέτοιο πολιτικό.
 
Πηγές: News247, Thetoc
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία