Με πόνο καρδιάς ο Τσίπρας, υπενθυμίζει πως είναι…σπόρος ο Κοτζιάς

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας πως τον ευχαρίστησε ειλικρινώς για τη συμβολή του τα τρεισήμισι αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών ο Τσίπρας-Παρελθόν ο Κοτζιάς

Μιλώντας για την απόφασή του να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή η επιλογή του σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά του να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.
 
«Μια συμφωνία που», όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «αναβαθμίζει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας».
 
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών είναι μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, και αποτυπώνει την απόφασή του να μην ανεχτεί καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην δεχτεί από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα να διαταράξει την ουσιαστική έξοδο της χώρας από την κρίση.
 
«Αποφάσισα να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών, δίνοντας μήνυμα ότι η επιλογή μου είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ.
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα προς την πλευρά των Σκοπίων, ξεκαθαρίζοντας ότι η ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.
 
«Θέλω να στείλω μήνυμα και στους γείτονές μας που έχουν αυτές τις μέρες διαδικασίες. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία.
 
Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε κανένα σχηματισμό με συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα για την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτά που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στην ελληνική κυβέρνηση μετά την παραίτηση Κοτζιά
 
Από την πλευρά του, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι έκανε αποδεκτή την παραίτησή του, δίνει τη δική του απάντηση.
 
 «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Ευχαριστίες για τη συνεργασία με τον κ. Νίκο Κοτζιά εξέφρασε μέσω Facebook η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου η οποία έκανε λόγο για πολύτιμη σύμπραξη τα τελευταία τριάμιση χρόνια.

Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για την πολύτιμη και αγαστή συνεργασία τόσο στο πλαίσιο των προσπαθειων για επίλυση του Κυπριακού όσο και στις κοινές πρωτοβουλίες σε διεθνές, ευρωπαικό και περιφερειακό επίπεδο.

 



 

 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι