Άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, άγνωστο πόσοι πρόσφυγες θα περάσουν

Άνοιξε το μεσημέρι του Σαββάτου η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι άγνωστος ο αριθμός των προσφύγων που θα τους επιτραπεί η διέλευση στη γειτονική χώρα.
Παροχή ιατρικής φροντίδας από την Περιφέρεια Πειραιά

Την παροχή ιατρικής φροντίδας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά και στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, με τη συνεργασία των τριών νοσοκομείων του Πειραιά, του Ιατρικού Συλλόγου και του ΚΕΕΛΠΝΟ, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη και τη συμμετοχή 5 δημάρχων της περιοχής.
Ο κ. Γαβρίλης είπε ότι για το θέμα θα υπάρξει νέα σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ τόνισε ότι πέρα από την ιατρική βοήθεια για τους πρόσφυγες θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με φορείς για μεταφραστική κάλυψη των ανθρώπων αυτών που φθάνουν από τις εμπόλεμες ζώνες από διερμηνείς.

Προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή όλοι οι δήμοι του Πειραιά έχουν κοινό συντονισμό για τη διαχείριση του θέματος, ενώ στο Κέντρο στο Σχιστό υπάρχει παροχή νερού, αποχέτευσης και αποκομιδής των σκουπιδιών.
Είπε επίσης ότι στο συγκεκριμένο κέντρο δεν πρέπει να ξεπεραστεί ο αριθμός των 1.350 ανθρώπων, προκειμένου η κατάσταση να είναι διαχωρίσιμη αλλά και να διατηρηθούν οι καλές συνθήκες φιλοξενίας.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει διάχυση των αφίξεων προσφύγων από τα νησιά και σε άλλα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας εκτός του Πειραιά.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας 279 μετανάστες και πρόσφυγες από Κω και Κάλυμνο.
Το πλοίο παρέλαβε 52 άτομα από την Κω και 227 από την Κάλυμνο. Οι μετανάστες αναμένεται να παραμείνουν προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά.
"Ανοιχτά σύνορα" απαίτησαν εκατοντάδες πολίτες

Να άρει την απόφασή της για κλείσιμο των συνόρων της στους πρόσφυγες ζήτησαν από την Αυστρία εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν, σήμερα το μεσημέρι, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία «Ασφαλής Δίοδος - Όχι στον πόλεμο».

Οι παρευρισκόμενοι ανάρτησαν πανώ μπροστά από την είσοδο της πρεσβείας με τη λέξη «Ανοιχτά Σύνορα» σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και ένα άλλο που ζητούσε «Ανοιχτή δίοδος για όλους τους πρόσφυγες/stop wars, safe passages». Ακούστηκαν συνθήματα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και κατά της ΕΕ και της πολιτικής των κλειστών συνόρων.
Το γεγονός καλύφθηκε δημοσιογραφικά από ελληνικά, αλλά και από πολλά διεθνή ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, η οποία δήλωσε ότι «δυστυχώς η Ευρώπη ζει και πάλι τις μαύρες σελίδες της δεκαετίας του '30. Οι αρχές της γαλλικής επανάστασης "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη" βρίσκονται καταχωνιασμένες σε κάποια συρτάρια. Οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να ορθώσουν ανάστημα και οι ευρωπαίοι ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάψουν να παίζουν το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου».

Το «παρών» έδωσε και ο Αυστριακός Βάλτερ Μπάγερ, συντονιστής του πανευρωπαϊκού δικτύου των αριστερών ινστιτούτων transform! Europe, ο οποίος τόνισε ότι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας του δεν συμφωνούν με την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου.

 

Πηγή: News247

Δειτε Επισης

Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας