Κομισιόν: Οι εκπρόσωποι του Τύπου δεν πρέπει να εκφοβίζονται ποτέ και για κανένα λόγο στην ΕΕ

Οι εκπρόσωποι του Τύπου δεν πρέπει να εκφοβίζονται ποτέ και για κανένα λόγο στην ΕΕ, τόνισε σήμερα η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείσα να σχολιάσει τη διαδικασία του αυτόφωρου για τρεις δημοσιογράφους στην Ελλάδα, οι οποίοι κρατήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας, μετά από καταγγελίες για ρεπορτάζ που δημοσίευσαν στο έντυπο στο οποίο εργάζονται σχετικά με τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων στη Μόρια.

Η Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει συγκεκριμένα την υπόθεση των τριών δημοσιογράφων, αλλά γενικώς για τη θέση της Κομισιόν περί Τύπου παρέπεμψε στα λόγια του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση.

Η Μίνα Αντρέεβα παρέπεμψε συγκεκριμένα στο σχετικό χωρίο της ομιλίας Γιούνκερ όπου ο Πρόεδρος ξεκαθαρίζει εμφατικά: "ορισμένοι προσπαθούν να τερματίσουν τη συζήτηση εντελώς, βάζοντας στο στόχαστρο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους", προειδοποιώντας ότι "η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι ένας τόπος όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή". Ο Πρόεδρος είχε πει ότι "πολλοί από τους δημοσιογράφους μας εκφοβίζονται, ή ακόμη και δολοφονούνται" και προέτρεψε "πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατέψουμε τη δημοκρατία και τους λειτουργούς της - τους δημοσιογράφους μας".

Στο συγκεκριμένο χωρίο, ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στον επιδεινούμενο τρόπο με τον οποίον διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος στην ΕΕ: " θα ήθελα να πω λίγα λόγια για τον όλο και πιο ανησυχητικό τρόπο με τον οποίον δημοσιοποιούμε τις διαφωνίες μας .. θερμές ανταλλαγές μεταξύ κυβερνήσεων και θεσμών γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες ...  ο τόνος δεν είναι μόνο ανησυχητικός όταν πρόκειται για πολιτικό λόγο .. είναι επίσης αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι προσπαθούν να τερματίσουν τη συζήτηση εντελώς με στόχο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους".

Ο Πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει ότι δημοκρατία χωρίς ελεύθερο Τύπο δεν μπορεί να υπάρξει.

Η Μίνα Αντρέεβα τόνισε ότι τα λόγια του Προέδρου ήταν ιδιαιτέρως δυνατά, πως είναι απολύτως απαραίτητη η διαφύλαξη των θεσμών του Κράτους Δικαίου και πως εναπόκειται στα Κράτη Μέλη να διασφαλίσουν την ύπαρξη ελέγχων και καταλογισμού. Υπενθύμισε τέλος ότι δεν αναφέρεται στην συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία, όπως είπε, στην Ελλάδα γίνεται η σχετική έρευνα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας