Κοτζιάς: Το Κυπριακό ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνισμού

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι σύνδεσμος ανάμεσα στον κόσμο της Κίνας και της ΕΕ, εξέπεμψε από το Πεκίνο, στην ομιλία του στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας, τη μεγαλύτερη δεξαμενή σκέψης στην Ασία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Η Ελλάδα ως η νοτιοανατολική είσοδος της ΕΕ, ως η νότια θαλάσσια πόρτα για την Ευρώπη, ιδιαίτερα την Κεντρική και Ανατολική, έγινε και μπορεί να είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον κόσμο της Κίνας και εκείνον της ΕΕ. Είναι η χώρα που κατανοεί και τις δύο πλευρές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ, με την αξιοποίηση του ιδιαίτερου ρόλου της Ελλάδας στην αρμονία ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους, αποτελεί ένα μεγάλο και ιδιαίτερο πεδίο δράσης των δύο κρατών και των λαών μας, κατέστησε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών. Υπογράμμισε επίσης πως η Ελλάδα ανήκει σε μια μεγάλη δύναμη, όπως είναι η ΕΕ και ότι δεν έχει τους ανταγωνισμούς με την Κίνα που έχουν ορισμένοι ισχυροί στην ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, διαμήνυσε πως «επιπλέον χάρη στην αίσθηση που έχει για την ιστορία, μπορεί και επιδιώκει να μεσολαβεί ανάμεσα στην ΕΕ ως σύνολο και τη ΛΔ της Κίνας. Είναι ο καλύτερος και πιο παλιός φίλος της σε αυτήν».

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Κοτζιάς στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνισμού. «Η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματός της από τρίτες δυνάμεις, η προσπάθεια ταϊβανοποίησης αυτού του τμήματος, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προσπάθησε η Δύση μέσα από πολλαπλές κατακτήσεις, παλαιότερα της Ιαπωνίας και της Πορτογαλίας, να σπάσει την μία Κίνα σε δύο οντότητες» σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα και η Κίνα είναι από τους πλέον συνεπείς υπερασπιστές της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της ανεξαρτησίας τους και της αποτροπής πολιτικών ταπείνωσης κρατών μελών του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους. «Χάρη στην αναπτυσσόμενη πορεία των οικονομιών μας, με διαφορετικά βέβαια μεγέθη και ρυθμούς, μας δίνει μια δυνατότητα να αναπτύξουμε ακόμα καλύτερα τις οικονομικές και κοινωνικές επαφές των κρατών και κοινωνιών μας» σημείωσε και προσέθεσε: «Οι κινέζικες επενδύσεις με κορυφαία εκείνη στο Λιμάνι του Πειραιά από την Cosco, η ανάπτυξη του εμπορίου, όπου νομίζω τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να προωθηθούν πολύ πιο οργανωμένα στην Κίνα, η ανταλλαγή τεχνολογίας και η συνεργασία ανάμεσα σε νέες εταιρείες, η ναυτιλία όπου η Ελλάδα είναι μία από τις ισχυρότερες χώρες στον κόσμο με μεγάλη παράδοση και ο τουρισμός είναι μερικοί από τους τομείς παραπέρα ανάπτυξης των σχέσεων των δύο κρατών μας».

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο «Νo1 διακινητής» παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη-Tον κυνηγούσαν δύο χρόνια σε όλο τον κόσμο
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που τεράστια πινακίδα καταρρέει στην Ινδία-Τουλάχιστον οκτώ νεκροί
Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν υποστηρίζει η Αθήνα
Εικόνα ντροπής από στάση λεωφορείου στην Πάφο-Γιαγιά ξαπλωμένη στο έδαφος
Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν-«Διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο είναι ο διάλογος»
Σε διαθεσιμότητα καθηγητής μετά από καταγγελία ότι φίλησε μαθήτρια στο στόμα
Προσήχθη 13χρονος για την ομοφοβική επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη
Τρεις μέρες μετά την απόφαση για Θανάση και σιγή ιχθύος από τους εμπλεκόμενους θεσμούς-Το μπαλάκι στον ΠτΔ
ΔΗΣΥ για δολοφονία Θανάση-«Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όσους παρακώλυσαν την απόδοση της για 19 χρόνια»
Μητσοτάκης για Ερντογάν-«Δίπλα στις διαφωνίες μας, να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας»