Πίσω στην Ελλάδα μετά από 167 μέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης

Μια περιπολία ρουτίνας στις Καστανιές Έβρου η οποία κατέληξε σε 167 μέρες κράτησης στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, ολοκληρώνεται αισίως το πρωί της Τετάρτης.

Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου όταν, λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος. Οι πρώτες εκτιμήσεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας έκαναν λόγο για άμεση απελευθέρωση. «Μέχρι τη Δευτέρα το θέμα θα έχει λήξει» είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μία μέρα μετά τη σύλληψή τους.

Οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών δεν είχαν αποτέλεσμα καθώς από νωρίς φάνηκε η πρόθεση των τουρκικών αρχών να τραβήξουν το θέμα την ώρα που οι ελληνικές αρχές έκαναν λόγο για σύνηθες περιστατικό που συνήθως επιλύεται σε επίπεδο διοικητών μονάδων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη όπου, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, προφυλακίστηκαν. Τρεις μέρες αργότερα εκδόθηκε επίσημα διαταγή προσωρινής κράτησής τους και απορρίφθηκε το πρώτο επίσημο αίτημα προφυλάκισης που κατέθεσαν οι δικηγόροι τους.

Η ελληνική Κυβέρνηση έθετε το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο σε όλα τα επίπεδα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καλώντας τον διεθνή παράγοντα να συνδράμει στην άμεση απελευθέρωση των Κούκλατζη και Μητρετώδη.

Παράλληλα, η τουρκική πλευρά συνέδεε το ζήτημα με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα κατά της τουρκικής Κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2016 και οι οποίοι είχαν στο μεταξύ αιτηθεί και πάρει άσυλο από την ελληνική Δικαιοσύνη. Η Αθήνα απέρριπτε ως απαράδεκτο τον συμψηφισμό των δύο υποθέσεων, κάτι που σημείωσε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις 12 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο στην οποία συζητήθηκε το θέμα.

Συνολικά πέντε αιτήματα αποφυλάκισης (το τελευταίο στις 17 Ιουλίου) κατέθεσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μέχρι την 14η Αυγούστου όταν και έγινε γνωστή η είδηση της απελευθέρωσής τους.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή