LIVE: Πύρινη κόλαση στην Εύβοια-Εκκενώθηκαν χωριά, έκλεισαν δρόμοι

Ξύπνησε ο πύρινος εφιάλτης στην Ελλάδα. Μεγάλη δασική πυρκαγιά μαίνεται εκτός ελέγχου από νωρί το απόγευμα στον Δήμο Μεσαπίων, στην Εύβοια, με τις Αρχές να έχουν δώσει προληπτική εντολή εκκένωσης των οικισμών Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Η φωτιά βρίσκεται κοντά στα πρώτα σπίτια των δύο οικισμών ενώ όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί και σπρώχνουν το μέτωπο της φωτιάς προς τα Ψαχνά. 

Επίσης, για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

Το κείμενο ανανεώνεται  

*Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος (ώσπου να νυχτώσει) 6 Α/Φ, 7 Ε/Π και 2 Συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

*Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πριν από λίγο ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά. Ο Κώστας Μπακογιάννης πριν από λίγο ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη συγκεκριμένη απόφαση του σημειώνοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».

*Ένα πραγματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στην Εύβοια, παράλληλα με τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή. Σύμφωνα με Ελλαδικά ΜΜΕ, συναγερμός έχει σημάνει στο Λιμενικό καθώς εντοπίστηκε νεκρός άνδρας στη θάλασσα.

Ο νεκρός άνδρας έχει εντοπιστεί στη θάλασσα στην περιοχή του Λιμνιώνα στην ανατολική Εύβοια.

Σε εξέλιξη είναι επιχείριση του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής για την ανάσυρση νεκρού ωστόσο επειδή υπάρχει μεγάλη θαλασσοταραχή η πρόσβαση από τη θάλασσα είναι αδύνατη γι΄ αυτό κλήθηκε η ορειβατική ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία, για να στηθεί επιχείρηση διάσωσης από μια χαράδρα στα απότομα βράχια που καταλήγουν στην παραλία του Λιμνιώνα.

Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα του θύματος και για το πως βρέθηκε εκεί.

*Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής ανέφερε ότι η πυρκαγιά έλαβε γρήγορες διαστάσεις λόγων των ανέμων ενώ ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για κατάσβεση της. Όπως ανέφερε το πυροσβεστικό σώμα εισηγήθηκε την εκκένωση οικισμών για προληπτικούς λόγους καθώς και την αποκοπή δρόμων.  

*Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως έχουν μεταφερθεί δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη την περιφέρεια και προσέθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

*Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα φέρι μπόουτ στη γραμμή Αρκίτσας-Αιδηψού είναι σε λειτουργία. Καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα, τα πορθμεία Αρκίτσας -Αιδηψού θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό, διαβεβαίωσε ο κ. Δανίκας.

*Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Αυτή την ώρα επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Τα πτητικά μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις.

*Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρήκε τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη στο χωριό Κοντοδεσπότης, από το οποίο έχουν απομακρυνθεί για προληπτικούς λόγους οι 250 κάτοικοι του. Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά καίει δασική έκταση περιμετρικά του χωριού, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς. Σημείωσε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

*Σε συνεχή επαφή, από το μεσημέρι, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώνεται για τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Εύβοια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Μάλιστα, ο Β. Αποστόλου βρίσκεται επί τόπου στην περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

*Στο χωριό Κοντοδεσπότης, το οποίο έχει περικυκλωθεί από τη φωτιά, βρίσκεται ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Οπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πυρκαγιά καίει αυτή τη στιγμή δασική έκταση περιμετρικά του χωριού, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς.

Σημείωσε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

*Ενισχυθήκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Αυτή την ώρα επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Τα πτητικά μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις.

*Εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τρείς εστίες» ανέφερε ο Κοινοτάρχης στο ΣΚΑΪ. «Πηγαίναμε από σπίτι σε σπίτι για να βγάλουμε τους κατοίκους έξω. Τα γεροντάκια δεν ήθελαν να φύγουν».

*Κρύφτηκε ο ήλιος στην Αττική από τον καπνό της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια:

*«Γύρισε» ο άνεμος και πλέον το Κοντοδεσπότι είναι ξανά περικυκλωμένο από τις φλόγες.

*Και δυνάμεις του Στρατού σπεύδουν στην περιοχή για να συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

*Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, γλίτωσε τελικά η Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου, η οποία είχε εκκενωθεί νωρίτερα από τις μοναχές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η φωτιά κυριολεκτικά «έγλειψε» τους τοίχους της μονής.

*Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η εκκένωση του χωριού Σταυρός και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί αυτή την ώρα έχουν φτάσει λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 άτομα, τα οποία θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στη νύχτα.

*Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες από την πυρκαγιά-Στο σημείο προληπτικά ασθενοφόρα

*Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Κώστας Μπακογιάννης, από το Κοντοδεσπότι όπου μετέβη εσπευσμένα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι το χωριό είναι περικυκλωμένο από τις φλόγες και ότι οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Όπως πρόσθεσε, έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας, με προσωπικό, υδροφόρες κ.λπ.  

*Ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια είναι πλέον ορατός και στην Αττική:

*Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στην περιοχή Κοντοδεσπότι στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας. Συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 171 πυροσβέστες με 57 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, 5 ελικόπτερα, 6 αεροσκάφη Καναντέρ και 2 αεροσκάφη Πετζετέλ.

 

 

 

*Υπάρχουν πληροφορίες για ένα καμένο σπίτι στο Κοντοδεσπότι.

*Το μέτωπο της φωτιά είναι μεγάλο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός. Έχει ήδη εκκενωθεί προληπτικά για λόγους ασφάλειας το χωριό Κοντοδεσπότι που έχει 250 κατοίκους, προσέθεσε και σημείωσε πως όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής της Εύβοιας είναι στην περιοχή και δίνει μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

 





*Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να διατεθούν 4 υδροφόρες και 3 μπουλντόζες, όπως επίσης και κάποια άλλα χωματουργικά μηχανήματα, ενώ παράλληλα βρίσκονται στο σημείο και ελαφρά χωματουργικά μηχανήματα των δήμων.

 

*Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

*Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει τη φωτιά «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής», όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει: «Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πλέον στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».

«Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Μπήκε πλέον μέσα σε πευκόφυτή περιοχή και κινείται πλέον προς τα Ψαχνά» συνέχισε, «παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατόν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς».


*Προληπτικά, για λόγους ασφαλείας, η αστυνομία έχει κλείσει την επαρχιακή οδό Λίμνης-Ψαχνών, στο ύψος του χωριού Προκόπι, και κατευθύνει τους οδηγούς των αυτοκινήτων στον Άγιο Κωνσταντίνο.

*Το χωριό Κοντοδεσπότι έχει περικυκλωθεί στα 3/4 του, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

*Εκκενώνεται και η Μονή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, που βρίσκεται νότια από το Κοντοδεσπότι.

*δοθεί εντολή να κατευθυνθούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και άλλα οχήματα της Πυροσβεστικής από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς και οχήματα των δήμων.

*Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, ανέφερε ότι οι κάτοικοι του χωριού Κοντοδεσπότι (250 κάτοικοι) έχουν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή με ασφάλεια. Όπως συμπλήρωσε, η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη και κατευθύνεται προς τα Ψαχνά, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που δυσκολεύουν το έργο των εναέριων μέσων.

Δείτε βίντεο από την μεγάλη πυρκαγιά: 

\

 

Δειτε Επισης

Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή