Έτσι βίωσαν τον τρόμο και τον όλεθρο-Δέκα συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ο κεντρικός δρόμος στο Μάτι θυμίζει τοπίο πολέμου… Χαλάσματα, καμένα αυτοκίνητα, δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης μέρας της φονικής πυρκαγιάς.
 
Κατά μήκος της οδού Ποσειδώνος τα πυροσβεστικά οχήματα διέρχονται συνεχώς στους στενούς δρόμους προσπαθώντας να συμβάλλουν στην κατάσβεση των μικροεστιών οι οποίες συχνά πυκνά αναζωπυρώνονται λόγω των ανέμων.
 
Οι κάτοικοι μετρούν τις απώλειές τους και βιώνουν τον πόνο αυτής της τραγωδίας. Κάνουν λόγο για σκηνικό πολέμου και για τις προσπάθειές τους να σβήσουν τη φωτιά στα σπίτια, να βοηθήσουν τους γείτονες, να σώσουν τους δικούς τους, τους αγαπημένους τους, να σώσουν τα κατοικίδιά τους.
 
Οι μαρτυρίες τους συγκλονίζουν. Αυτά που έζησαν λίγες ώρες προηγουμένως μοιάζουν, αλλά δεν είναι σκηνές βγαλμένες από ταινία.
 
 
Κολυμπούσε για τέσσερις ώρες
 
Ανάμεσά τους η κ. Εύα, η οποία συγκλονίζει με τη μαρτυρία της καθώς, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κολυμπούσε επί 4 ώρες κόντρα σε αγριεμένα κύματα, χωρίς να κοιτάζει πίσω της, κρατώντας σφιχτά το κινητό της τηλέφωνο, σε αδιάβροχη θήκη το οποίο και της ‘’έσωσε τη ζωή’’». Καλύπτοντας το κεφάλι της με το φόρεμά της ώστε να αποφύγει τις κάφτρες και τα αποκαΐδια που συνεχώς πετάγονταν κι αψηφώντας τις κράμπες που είχαν αρχίσει να την πιάνουν κολυμπούσε με ό,τι της έχει μείνει, «την ανθρώπινη δύναμη» όπως μας είπε, τη θέληση για ζωή.
 
Έπειτα από 4 ώρες κι αφού προσπαθούσε να δίνει το στίγμα της στο λιμενικό ένα αλιευτικό την εντόπισε και την διέσωσε. Ωστόσο, εκφράζοντας την ανησυχία της, ανέφερε ότι δυστυχώς φοβάται ότι θα βρεθούν πολλοί πνιγμένοι.
 
Ένα ζευγάρι αγκαλιασμένο…
 
Δίπλα της ο κ. Σωκράτης, μέλος του πυροσβεστικού σώματος Κοζάνης, που κατέφτασε χθες αργά το βράδυ, βοηθά στον εντοπισμό των απανθρακωμένων σορών. «Νωρίς το πρωί εντοπίσαμε κοντά στην κατασκήνωση που βρίσκεται στο Μάτι, τρεις σορούς ηλικιωμένων ανθρώπων. Η εικόνα συγκλονιστική καθώς ανάμεσά τους βρέθηκε ένα ζευγάρι αγκαλιασμένο. Λίγο αργότερα εντοπίσαμε τις 26 σορούς στον οικοπεδικό χώρο Ζούγκλα στο Μάτι», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
Ακόμη, οι διασώστες, συγκλονισμένοι από το μέγεθος της τραγωδίας που αντίκρισαν , περιγράφουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ιστορία ενός ηλικιωμένου 70χρονου ο οποίος «έχασε» το μόλις 6 μηνών εγγόνι του κι η κόρη του βρίσκεται στην εντατική. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο γαμπρός του συμμετέχει στο έργο της κατάσβεσης.
 
Ο πανικός κυρίευσε
 
Ο κ. Κώστας μέλος του Πυροσβεστικού Σώματος της Κοζάνης αφηγείται σοκαρισμένος πως δεν έχει ξαναδεί στα χρόνια που βρίσκεται στο σώμα τέτοια καταστροφή. «Ο αέρας ήταν τόσο μανιασμένος που δεν άφηνε περιθώρια αντιμετώπισης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, κι ο πανικός που κυρίευσε τον κόσμο επιβάρυνε την κατάσταση».
 
Στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της ταβέρνας «Αργυρή Ακτή» η εικόνα αποκαλύπτει περίτρανα το μέγεθος της καταστροφής καθώς στο πλάτωμα της συμβολής τριών δρόμων πάνω από την ακτή, (από Ραφήνα, Μάτι και Λεωφόρο Μαραθώνα) δεσπόζουν τα καμένα αυτοκίνητα. Οι επιβάτες τους τα εγκατέλειψαν προσπαθώντας να διασωθούν μέσω θαλάσσης. Ανάμεσα σε όσους έχουν επιστρέψει η κ. Ειρήνη η οποία αναζητά την 59χρονη Στέλλα, φίλη της , τα ίχνη της οποίας έχει χάσει από χθες. Μάλιστα όπως αφηγείται τα παιδιά της βρίσκονται στο εξωτερικό κι επιστρέφουν εσπευσμένα.
 
Πέθαιναν δίπλα μας…
 
Ανάμεσα τους και ο Νίκος Σταυρινίδης, κάτοικος Ραφήνας, ο οποίος επί τέσσερις ώρες βρέθηκε στη θάλασσα μαζί με τη σύζυγό του και έξι ακόμη οικείους του.
 
«Το μόνο που κάναμε ήταν να μπορούμε να επιπλέουμε. Δυστυχώς, χάσαμε δύο, έναν νεαρό που η μαμά του και η αδερφή του ήταν μαζί μας και μια άλλη κυρία περίπου 70 χρόνων που δεν τα κατάφερε και χάθηκε δίπλα μας» αναφέρει και προσθέτει: «Για μια ώρα περίπου ήταν ένα πτώμα δίπλα μας».
 
 Η περιγραφή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 παγώνει το αίμα. «Δεν βλέπαμε τίποτα γιατί είχε πάρα πολύ καπνό. Η μόνη επαφή που είχαμε ήταν τα πολιτικά αεροπλάνα που προσγειώνονταν στο Ελευθέριος Βενιζέλος και έτσι μπορούσαμε να έχουμε μια εικόνα για το που βρισκόμαστε».

 
Έφυγαν μαζί τρεις γενιές
 
Σε ένα καμένο αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερα άτομα, ενώ αριστερά από αυτό, μέσα σε σπίτι, άλλοι τέσσερις και κάτω στην πλαγιά του λόφου άλλοι δύο νεκροί.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες για τους νεκρούς στο σπίτι, πρόκειται για μητέρα με τις δύο ανήλικες κόρες της, 5 και 6 ετών, και την γιαγιά της οικογένειας, που βγήκαν από το σπίτι τους και έτρεξαν στο δάσος για να σωθούν, αλλά δεν τα κατάφεραν.
 
Στο ίδιο σημείο, σε αυτοκίνητο, έχει εντοπιστεί απανθρακωμένη οικογένεια -γονείς και δύο παιδιά.
 
Αγκαλιασμένοι, αγαπημένοι. Έφυγαν μαζί, τόσο άδικα.
 
Συνολικά 26 άνθρωποι μόνο στην περιοχή Αργυράς Ακτής στο Μάτι βρήκαν τραγικό θάνατο από τη μανία της φωτιάς εγκλωβισμένοι σε ένα χωράφι.
 
Οι πλείστες οικογένειες που βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητα για να σωθούν από την πυρκαγιά και εγκλωβίστηκαν, ενώ ανέβαιναν την οδό Δημοκρατίας ψάχνοντας διέξοδο προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.
 
Σύμφωνα με μαρτυρία φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι 26 ψυχές, ανάμεσα τους και παιδιά, τους εγκλωβίστηκαν και δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα την ίδια στιγμή που η φωτιά τους πλησίαζε.
 
Εφόσον είδαν ότι δεν μπορούν να βγουν σε κεντρικό δρόμο τα εγκατέλειψαν στη μέση του δρόμου.
 
Στη συνέχεια προσπάθησαν να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα. Στο σημείο όμως που είχαν βρεθεί από κάτω είχε γκρεμό. Αναζητώντας λοιπόν διέξοδο στη θάλασσα και με τις πύρινες γλώσσες της φωτιάς να τους καταδιώκουν, εγκλωβίστηκαν στο χωράφι. Εκεί τους πρόλαβε η φωτιά.
 
Τελευταίο που τους έμεινε να κάνουν ήταν να αγκαλιαστούν.
 
Είδα 15χρονη να καίγεται και να βουτάει από τον βράχο
 
Και δυστυχώς έτσι εντοπίστηκαν νεκροί. Αγκαλιασμένοι, αγαπημένοι. Έφυγαν μαζί, τόσο άδικα.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μίας γυναίκας κατοίκου της περιοχής, η οποία άκουσε ένα κοριτσάκι να φωνάζει «βοήθεια»! Γύρισε, και αντίκρισε την κοπέλα να καίγεται ολόκληρη και να βουτάει από βράχο 15 μέτρων, για να σωθεί! Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε. Με τους καπνούς να καλύπτουν τον ουρανό και την ορατότητα να είναι περιορισμένη, έχασε τη ζωή της, καθώς «έσκασε» στα βράχια.

 
Μαρτυρικός θάνατος ιερέα
 
Ο ιερέας Σπυρίδων Παπαποστόλου είναι ένα από τα θύματα στο Μάτι Αττικής από τις φονική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες.
 
Ο ανιψιός του, προπονητής ακαδημιών της ΠΑΕ Παναιτωλικός Δημήτρης Θεοδοσίου περιγράφει τα τελευταία εφιαλτικά λεπτά της ζωής του στο Μάτι, του Ιερέα Σπυρίδωνα Παπαποστόλου όπου ήταν με την θεία και την ξαδέρφη του, στο σπίτι τους εκεί.
 
Όπως, αναφέρει και ο ίδιος στο προφίλ του στο Facebook: «Μπήκαν στην θάλασσα για να σωθούν από την φωτιά, αλλά δυστυχώς ο θείος του δεν τα κατάφερε. Ήταν ένας σπουδαίος κληρικός με τεράστιο έργο, ιδιαίτερα αγαπητός και πρόσφερε βοήθεια σε πάρα πολύ κόσμο κατά την διακονία του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Κουράγιο και δύναμη στους πληγέντες και τους συγγενείς των θυμάτων».
 
Οι ήρωες ναυτικοί
 
Τραγική ήταν η κατάσταση εχθές το βράδυ στο λιμάνι της Ραφήνας. Την ίδια ώρα που τα πλοία της γραμμής έφευγαν φορτωμένα με επιβάτες του Σαββατοκύριακου από Άνδρο και Τήνο.. η Αττική ήταν ζωσμένη στις φλόγες. Καπετάνιοι και πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων της γραμμής βρέθηκαν μπροστά στο πυρόπληκτο λιμάνι της Ραφήνας και βάλθηκαν να μαζεύουν πυρόπληκτους ναυαγούς!
 
Δύο πλοία της Fast Ferries το «Αικατερίνη» και το Andros ενεπλάκησαν στις έρευνες. Το ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ πρώτο και το Andros τελευταίο. Το ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ειδοποιήθηκε και πλησίασε σιγά-σιγά την Ραφήνα ψάχνοντας για ναυαγούς το απόγευμα.
 
 
«Γύρω στις 21:20, κοντά 2 μίλια από τη Ραφήνα κόψαμε τραχύτητα και έγινε ανακοίνωση πως το πλοίο θα συμμετέχει σε έρευνα για διάσωση ναυαγών. Ξαφνικά το πλοίο σταμάτησε και κατέβασαν βάρκα, ενώ οι κοπέλες του πλοίου ετοίμαζαν κουβέρτες. Κοιτάμε από τα παράθυρα και βλέπουμε αξιωματικούς και ναύτες σε εγρήγορση. Επί μια ώρα έκαναν προσπάθειες. Όταν ανακοινώθηκε πως σώσαμε 5 άτομα όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Φτάσαμε στην Ραφήνα όπου αντικρίσαμε μια εικόνα κόλασης…», ενώ ο καπετάνιος  του Superrunner, Γιώργος Δήμου:
 
«Η ώρα ήταν 09:50 και ενώ το Supper Runner επέστρεφε από Τήνο στο λιμάνι της Ραφήνας έχουμε ενημερωθεί για αγνοούμενους που πιθανά να έχουν πέσει στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες.
 
Έχουμε αναμμένα τα φώτα του πλοίου καθώς και τους προβολής για έρευνα και διάσωση. Το πλήρωμα είχες εντολές να είναι περιμετρικά από το καράβι ώστε να βλέπουμε και να μπορούμε να ακούμε. Φωνές ερχόντουσαν από τη θάλασσα και καλούσαν για βοήθεια. Αμέσως κατεβάσαμε το ταχύπλοο σκάφος και περισυλλέξαμε 3 παιδιά και 2 ενήλικες. Δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους ανθρώπους και ενημερώσαμε το λιμενικό για τη διάσωση. Ήμασταν 2,5 μίλια μακριά από τη Ραφήνα. Όπως μας είπαν οι άνθρωποι οι φλόγες είχαν φτάσει μέχρι την παραλία και έτσι η μόνη διέξοδος ήταν η θάλασσα. Έπνεαν ισχυροί άνεμοι 5-6 μποφόρ.
 
Με εντολή μου το ταχύπλοο παρέμεινε στην περιοχή για να συνεχίσει την έρευνα, καθώς οι πληροφορίες μιλούσαν για πολλούς αγνοούμενους».
 
Από την άλλη συγκλονίζει και η μαρτυρία του  καπετάνιου του Tera Jet, Γιάννη Βουτσελάκο. Η αφήγηση του λιτή και δραματική:
 
«Είχαμε φτάσει στο λιμάνι το απόγευμα. Όταν είδαμε την κατάσταση κατεβάσαμε το πλοιάριο διάσωσης κι εγώ, ο ύπαρχος, ο πρώτος μηχανικός και ένας ναύτης ξανοιχτήκαμε. Ήταν γύρω στις 20:00. Περιμαζέψαμε αρχικά στα ανοιχτά της Ραφήνας 13 άτομα. Τους φέραμε στο λιμάνι που γινόταν χαμός. Μετά πήγαμε στο κόκκινο λιμανάκι και μαζέψαμε άλλους 29. Μαζί και ένα νεκρό 14χρόνο κοριτσάκι! Θέλω να τονίσω πως προσπαθήσαμε όλοι με αυταπάρνηση να σώσουμε όσους μπορούσαμε επί ώρες. Μείναμε στη θάλασσα μέχρι την πρώτη πρωινή (πέντε ολόκληρες ώρες). Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε ως ναυτικοί τέτοια απίστευτη κατάσταση…»
 

Δειτε Επισης

Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν-Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία