«Δεν σεβάστηκαν την Ελλάδα οι Ρώσοι διπλωμάτες. Κανένας ξένος δάκτυλος»

«Δεν θα ανεχτούμε συμπεριφορές, οι οποίες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος. Αυτή είναι η επί της αρχής τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για το ζήτημα της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Ερωτηθείς για τους λόγους της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ήρθαν υπόψιν των αρμόδιων αρχών στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρξε ο απαιτούμενος σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι προς το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό νόμο. «Πήραμε τα αναγκαία μέτρα και αυτή τη στιγμή θεωρούμε το θέμα λήξαν», υπογράμμισε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν σηματοδοτεί αλλαγή δόγματος στην εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από οποιονδήποτε που θα υπονομεύσει μια στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική, η οποία, όπως γνωρίζετε, προσπαθούμε να είναι πολυδιάστατη, προσπαθούμε να είναι ενεργητική και με πολλά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο, χωρίς παρωπίδες και χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως είπε, η συγκεκριμένη πολιτική είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υλοποιείται, στον βαθμό που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και απόλυτη σαφήνεια σε σχέση με την τήρηση των αρχών της ελληνικής κυριαρχίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με τις οποίες πίσω από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών κρύβεται αμερικανικός «δάκτυλος», ο κ. Τζανακόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας αμερικανικός “δάκτυλος”. Κάνει απολύτως λάθος ο κ. Λαβρόφ». Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει τη στάση της τόσο στην περίπτωση της των πιέσεων που υπήρξαν από τη Μεγάλη Βρετανία πριν από λίγους μήνες, όσο και συνολικά ως προς τη σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας.

«Η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας και αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο, εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε και ως κυβέρνηση αλλά και ως ελληνική Πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας – τέλεια και παύλα», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφορικά με τη στάση των ΑΝΕΛ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί η συμφωνία να κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο με μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία, η οποία, σύμφωνα με την εκτίμησή του, είναι εφικτή. Πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν καταθέσει μια πρόταση για διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ως προϋπόθεση κύρωσης της συμφωνίας, πρόταση «η οποία βρίσκεται στο τραπέζι», όπως είπε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ελληνικής κυβέρνησης εάν οι ΑΝΕΛ δεν υποστηρίξουν τη συμφωνία, ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Καμμένου, σύμφωνα με τις οποίες είναι διατεθειμένος να πορευτεί με τον κ. Τσίπρα μέχρι τη λήξη της τετραετίας με την παρούσα δομή της κυβέρνησης.

«Για άλλη μια φορά θα διαψευσθούν όλα τα εκλογικά σενάρια. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τον κύκλο της και τη θητεία της», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, εκτιμώντας ότι οι βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία θα είναι πολύ περισσότεροι από 151.

Ως προς τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι επρόκειτο για μια πραγματικά δύσκολη συνάντηση, αναφερόμενος, παράλληλα, στην ένταση που έχει υπάρξει τους τελευταίους μήνες και στην «απονενοημένη κίνηση», όπως την χαρακτήρισε, της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Η σύλληψη αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκτιμώ όμως ότι η διάθεση –έτσι όπως προέκυψε από τη συνάντηση των δυο ηγετών πριν από λίγες μέρες– είναι μάλλον καλύτερη σε αυτή τη φάση», υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «από αυτό το σημείο –την καλή διάθεση στις σχέσεις– μέχρι το να μιλήσουμε για συγκεκριμένες ενέργειες που θα τείνουν προς την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών υπάρχει μεγάλη απόσταση». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επανέλθει στο δρόμο του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Αμίλητος αποχώρησε από το δικαστήριο ο Μάνος Δασκαλάκης-«Νιώθει δικαιωμένος»
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου