Πειρατεία στο Αιγαίο: Οταν τρομοκράτες άνοιξαν πυρ μέσα σε κρουαζιερόπλοιο

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Ιουλίου 1988, όταν το λιμενικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει διεθνείς τρομοκράτες που άνοιξαν πυρ μέσα στο κρουαζιερόπλοιο City of Poros.

Το City of Poros πραγματοποιούσε ημερήσιες κρουαζιέρες στην Ύδρα, την Αίγινα και τον Πόρο ξεκινώντας από την Μαρίνα του Φλοίσβου. Ανήκε στην εταιρία «Κυκλαδικές Κρουαζιέρες» των αδελφών Κυρτάτα, είχε μήκος 60 μ. και έφτανε τους 26 κόμβους. Την ημέρα της επίθεσης επέβαιναν σ’ αυτό 471 τουρίστες και 25μελες πλήρωμα.

Στις 6.45 το απόγευμα, της 11ης Ιουλίου 1988, τρία μίλια ανοιχτά της Αίγινας, ένα άτομο άνοιξε πυρ αδιακρίτως και έριξε χειροβομβίδες κατά των επιβατών. Μέρος του πλοίου τυλίχτηκε στις φλόγες και επικράτησε πανικός. Ορισμένοι από τους επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους χτυπημένοι από την προπέλα του πλοίου. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης έχασαν τη ζωή τους 7 επιβάτες (4 Γάλλοι, ένας Δανός, μια Σουηδή και ένας Ούγγρος) ενώ τραυματίστηκαν 60. Επίσης σκοτώθηκε ο υποπλοίαρχος Αντώνης Δεϊμέζης, όταν εξερράγη μηχανισμός που είχε μαζί του ο ένοπλος, που βρισκόταν έξω από την καμπίνα του υποπλοιάρχου. Κατά την έκρηξη σκοτώθηκε και ο δράστης, ο οποίος αργότερα αναγνωρίστηκε ως ο Μοχάμεντ Σοζάντ Αντνάν, 21 ετών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ορισμένων από τους επιβάτες, δύο ήταν τα άτομα που άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και φέρεται να έβαλαν ο ένας κατά του άλλου. Ο ένας ήταν ο Μοχάμεντ Σοζάντ Αντνάν και ο άλλος, αναγνωρίστηκε από ορισμένους επιβάτες ως ο Γάλλος φοιτητής Ρολάν Βινιερόν, 21 ετών. Οι έρευνες που έγιναν μετά την επίθεση έδειξαν ότι αδιακρίτως κατά του κόσμου πυροβολούσε o Αντνάν. Από τα στοιχεία δεν προέκυψε ότι ο Γάλλος ήταν συνεργός του Αντνάν που φέρεται να πυροβολούσε κάνοντας σχεδόν περιστροφές γύρω από τον εαυτό του. Ο Βινιερόν ήταν επίσης ανάμεσα στους νεκρούς.

Φλόγες βγαίνουν από το κατάστρωμα του πλοίου City of Poros

«Στην αρχή πιστέψαμε ότι επρόκειτο για κάποιους ταξιδιώτες που τραβούσαν στο ξύλινο κατάστρωμα τις καρέκλες και όταν αυτές κτυπούσαν στα κενά που υπήρχαν ανάμεσα στα ξύλα δημιουργούσαν αυτό τον κρότο. Μόνο που ο ήχος αυτή τη φορά ήταν πολύ δυνατός. Λίγες στιγμές αργότερα, είδα από τη γέφυρα ότι κάποιος πυροβολούσε προς την πλευρά του πλήθους», είπε ο πλοίαρχος του «City of Poros» Γιώργος Μαυρομματάκης

Την ώρα που ο ένοπλος σκορπούσε το θάνατο στο «City of Poros», στις 2.45 το μεσημέρι της ίδια μέρας, ένα αυτοκίνητο μάρκας Datsun Sunny, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΙΖ 6963, εξερράγη απέναντι από τον Ναυτικό Ομιλο Αμφιθέας. Στο αυτοκίνητο υπήρχε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, μεγάλης ισχύος, που εξερράγη από άγνωστη αιτία. Το αυτοκίνητο κομματιάστηκε σε άμορφες μάζες σιδερικών και οι άγνωστοι ως τότε επιβάτες του σχεδόν εξαϋλώθηκαν. 

9 νεκροί ο τραγικός απολογισμός 

Ο επίλογος γράφτηκε με τον απολογισμό των νεκρών. Εννέα επιβαίνοντες του κρουαζιερόπλοιου City of Poros είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ υπήρξαν και 60 τραυματίες.

ε

Ποιοι ήταν οι τρομοκράτες 

Η έρευνα έδειξε ότι πίσω από την επίθεση ήταν η οργάνωση Φατάχ-Επαναστατικό Συμβούλιο του Αμπού Νιντάλ, ο οποίος πέθανε το 2002.

Έξι μέρες μετά το μακελειό δόθηκαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία των τρομοκρατών. 

Ο 21χρονος Μοχάμεντ Σοζάντ Αντναν ήταν ο εκτελεστής του «City of Poros». Είχε φτάσει στην Ελλάδα στις 3 Απριλίου 1988 από τη Βηρυτό και συμμετείχε στην κρουαζιέρα εφοδιασμένος κανονικά με εισιτήριο στο όνομά του.

Ο 38χρονος Χατζάμπ Τζαμπάλα, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Βεγγάζη και είχε εισέλθει ­ με χρήση λιβυκού διαβατηρίου - στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου 1988 από την Κοπεγχάγη. Αυτός ήταν ο οργανωτής της επίθεσης, αλλά όχι, όπως αποδείχθηκε από τις περαιτέρω έρευνες ο εμπνευστής και ιθύνων νους. Ο Ιορδανός Σαμίρ Χαϊντίρ πιστεύεται ότι ήταν ο αρχηγός της ομάδας.

Οπως γράφει και το bloko.gr από ευρήματα στο διαμέρισμα του Τζαμπάλα, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 6 στη Γλυφάδα, διαπιστώθηκε ότι ήταν ο κατασκευαστής των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στο Τροκαντερό, ενώ είχε όλα τα στοιχεία που αφορούσαν την κίνηση των υπόλοιπων μελών της ομάδας. 

Στην οργάνωση συμμετείχαν ακόμη ο Αμούντ Χαμίντ Αμπούλ , ο Μεχρί Μεγεντίν, οι οποίοι είχαν έλθει στην Ελλάδα δύο μήνες νωρίτερα, από τη Σόφια και το Βελιγράδι αντιστοίχως και συνεργάζονταν με τον Τζαμπάλα, και ένα άλλο άτομο για το οποίο βρέθηκαν μόνο τεμάχια της φωτογραφίας του. 

Δειτε Επισης

Η δολοφονία δυο πανεπιστημιακών στην Κρήτη που είχε παγώσει την Ελλάδα
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
ΒΙΝΤΕΟ: Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα-Πλημμύρησαν δρόμοι και υποστατικά, έπεσε χιόνι στο Πήλιο
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν-Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα