Το μήνυμα Ζάεφ στον Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

Μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να είναι θετικός και να δώσει μία ευκαιρία στη συμφωνία (για το ονοματολογικό) που θα φέρει οφέλη», στέλνει μέσω συνέντευξης του στο BBC ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Όπως σχολιάζει, τηρήθηκαν οι «κόκκινες γραμμές» στο θέμα του ονόματος και τώρα εμφανίζονται αντιδράσεις στο θέμα της ταυτότητας. «Θέλω να ενημερώσω και να ενθαρρύνω τον κ. Μητσοτάκη ότι διαχωρίζεται η ταυτότητα: είναι οι Έλληνες Μακεδόνες και οι δικοί μας Μακεδόνες, με χωριστό πολιτισμό και ιστορία».

Ανέφερε επίσης ότι «η ελληνική πλευρά πήρε erga omnes όνομα και εμείς erga omnes ταυτότητα».

Σχολίασε δε ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες είναι «copy-paste», δηλαδή εντελώς ίδιες, κάτι που εκτίμησε οι συνιστά ένδειξη πως η συμφωνία είναι δίκαιη.

Στη συνέντευξη στην εκπομπή HARDTalk παραδέχθηκε επίσης ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή που θα κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Είπε εξάλλου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ότι δε φοβάται για τη δίκη του σωματική ακεραιότητα ή το πολιτικό του μέλλον και πρόσθεσε ότι μετά από 27 χρόνια η χώρα του τώρα αποκαθιστά την αξιοπρέπειά της, καθώς θα συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς ισότιμα με μεγάλες δυνάμεις.

Συμπλήρωσε ότι στις Βρυξέλλες θα λάβει πρόσκληση για να γίνει η χώρα του πλήρες μέλος ΝΑΤΟ, με τις συνομιλίες ένταξης να είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2019. Μέχρι τότε, σημείωσε, θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών, αφού θα έχει πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, επιτυχώς όπως εκτίμησε.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν-Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη