Κοτζιάς: Νίκη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δεν θα βελτίωνε την κατάσταση

Στόχος της Διάσκεψης της Ρόδου είναι η δημιουργία μιας δομής, η οποία θα προάγει μια θετική ατζέντα για την επίλυση των προβλημάτων της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε ότι γίνονται προετοιμασίες για μια τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Παλαιστίνης, καταρχάς σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, και «μετά σε επίπεδο αρχηγών κρατών», όπως σημείωσε.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ως βασικό αντικείμενο της Διάσκεψης της Ρόδου την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή με διπλωματικές πρωτοβουλίες και συνέργειες.

«Η έννοια της ασφάλειας είναι πιο πολύ συνδεδεμένη με την ήπια ισχύ, την ασφάλεια την οικονομική, του πολιτισμού, των μεταφορών και όχι με την σκληρή ισχύ. Και στη βάση ότι η περιοχή μας αποτελεί μια ιστορική συνέχεια και γεωγραφική συνέχεια», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι μια βασική αρχή που συζητήθηκε κατά τις εργασίες της Διάσκεψης είναι ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να έχουν οι ίδιες την «ιδιοκτησία» και την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή τους.

«Όπως λέω κατά κανόνα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα ευρωπαϊκά πλαίσια, η δυσκολία με την περιοχή μας είναι ότι οι τρίτες δυνάμεις δημιουργούν προβλήματα που τα πληρώνουμε εμείς και όχι εκείνοι», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Αναφερόμενος στις εργασίες της φετινής Διάσκεψης της Ρόδου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξήγησε ότι συζητήθηκε η θεσμική αποκρυστάλλωση της Διάσκεψης της Ρόδου, κατά το πρότυπο της ΔΑΣΕ παλαιότερα και σήμερα του ΟΑΣΕ, η ανάπτυξη της διασυνοριακής και διπλωματικής συνεργασίας, οι συνέργειες στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο εκτιμά ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, η ένταση από την πλευρά της Άγκυρας θα μειωθεί, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «η συμπεριφορά του Ερντογάν είναι στρατηγική, αυτή η νευρικότητα και ο αναθεωρητισμός που δείχνει». Πρόσθεσε ότι το κατά πόσο θα οξυνθούν ή όχι οι τόνοι εξαρτάται από το αποτέλεσμα και από το πόσο ο κ. Ερντογάν θα έχει τη στήριξη του Κοινοβουλίου. «Διότι, εάν δεν έχει μαζί του το Κοινοβούλιο,  μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός τόνων, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Δεν θέλω να πω παραπέρα, θα περιμένουμε το αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, διευκρινίζοντας ότι η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι μια νίκη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δεν θα βελτίωνε την κατάσταση.

«Συνήθως άμα έχεις δυσκολίες με μια κυβέρνηση, λες “άντε να έρθει η αντιπολίτευση να ξεπεραστούν”. Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τουλάχιστον ως αντιπολίτευση, θα έλεγα ότι τείνουν να είναι και χειρότερα από ό,τι ο κ. Ερντογάν», υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, επίσης, στις επιστολές που αναμένεται να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αναφορικά με την απόδοση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πΓΔΜ, όπως προβλέπεται στους όρους της συμφωνίας, μετά από την πρώτη θετική έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή της πΓΔΜ.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Ρόδου είχε διμερείς συναντήσεις με τον Αλβανό ομόλογό του, κατά τις οποίες συζήτησαν τρόπους στήριξης των αλβανικών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν σειρά αντιρρήσεων από ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με τη “Βόρειο Μακεδονία” και με την Αλβανία».
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»