Αισιόδοξος για συμφωνία στο eurogroup εμφανίστηκε αξιωματούχος της Κομισιόν

Αισιόδοξος για μια συνολική συμφωνία για  την Ελλάδα, η οποία θα περιέχει τρία σκέλη, εμφανίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος δήλωσε σήμερα στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ότι ως και 80 από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και η τρόικα θα εκδώσει σύντομα θετική έκθεση συμμόρφωσης, εγκαίρως για τη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.
 
Η απόφαση της Πέμπτης θα αφορά το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, την ρύθμιση του χρέους και την υιοθέτηση του μεταμνημονιακού καθεστώτος παρακολούθησης.
 
Ο Αξιωματούχος της Κομισιόν που ενημέρωσε τον Τύπο για το περιεχόμενο της επερχόμενης απόφασης του eurogroup έκανε λόγο για εντυπωσιακά αποτελέσματα της δημοσιονομικής διόρθωσης, κάνοντας λόγο για “πλεονασματικό προϋπολογισμό”, μείωση της ανεργίας και επιστροφή στην ανάπτυξη, ισοσκελισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και ένα υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους.
 
Σημείωσε ωστόσο ότι προκλήσεις παραμένουν, ειδικά ως προς την στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, την ενσωμάτωση όλων των Ταμείων στο ΕΦΚΑ , την υλοποίηση του νέου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, και τέλος την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα στο εσωτερικό και την αποφυγή δημιουργίας νέων.
 
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται, η στρατηγική μείωσής τους αποτελεί πρόκληση στο μακροπρόθεσμό επίπεδο, ενώ απαιτείται και σταδιακή πλήρης άρση των capital controls.
 
Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει την νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό το 2019, να ολοκληρώσει το εθνικό κτηματολόγιο πριν το 2021, να ολοκληρώσει το άνοιγμα της αγορά ενέργειας μέσα στο 2019, όπως και μια σειρά ώριμων αποκρατικοποιήσεων, όπως το “ελληνικό”.
 
Τέλος ο Αξιωματούχος της Κομισιόν ενημερώνει ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά πρόκληση παραμένει ο εκσυγχρονισμός, οι αξιολογήσεις και η βελτίωση της ποιότητας του προσωπικού , αλλά και η ηλεκτρονική δικαιοσύνη.
 
Δύο οι προϋποθέσεις για βιώσιμη έξοδο:
 
Η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και η τήρηση των μεταρρυθμίσεων είναι και οι δύο εξίσου σημαντικές προϋποθέσεις για τη βιώσιμη και διατηρήσιμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο Αξιωματούχος της Κομισιόν εξήγησε ότι το eurogroup θα λάβει τη απόφαση για το χρέος και την επιτήρηση και τόνισε ότι “κάθε πακέτο που θα αποφασιστεί πρέπει να δουλεύει για τις αγορές, να είναι αξιόπιστο στα μάτια των αγορών, αλλά και στα μάτια των δανειστών που θέλουν διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον ορθό δρόμο, να δουλεύει όμως και για τη ίδια την Ελλάδα και τους πολίτες της”.
 
Ο Αξιωματούχος της Κομισιόν εξήγησε ότι αυτό θα επιτευχθεί με την υιοθέτηση από πλευρά Ελλάδας μιας αναπτυξιακής στρατηγικής, αλλά και την τεχνική βοήθεια που θα παράσχει η ίδια η Κομισιόν, ακόμα και μέσω του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου που προωθεί η Κομισιόν για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό.
 
“Κάποια από τα μέτρα για το χρέος θα εκτελεστούν αργότερα και θα βασίζονται στην πολιτική εκτέλεση των συμφωνηθέντων”, είπε. Εξήγησε όμως ότι μιλάει μόνο για τα 4 δις των ANFAS για τα 4 πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα (0,6% του ΑΕΠ) και τόνισε ότι τα υπόλοιπα μέτρα θα εκτελεστούν πριν από την 20η Αυγούστου. Τόνισε δε ότι η αιρεσιμότητα αυτών των μέτρων δεν θα ενοχλήσει τις αγορές.
 
Η Κομισιόν τέλος θα λάβει την απόφαση για την υπαγωγή της Ελλάδας στην “Ενισχυμένη Εποπτεία” του ‘διπλού-πακέτου” του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την παρακολούθηση επί των μακροοικονομικών ανισορροπιών και θα περιέχει αξιολογήσεις ανά τρίμηνο που θα υποβάλλονται προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο και θα είναι βαρύτερη ως διαδικασία από ότι για παράδειγμα της Κύπρου, αλλά και ταχύτερη σε ότι αφορά την απαίτηση για πιθανά πρόσθετα μέτρα. Στις αξιολογήσεις θα μετέχει κανονικά και το ΔΝΤ. Δεν θα υπάρξουν νέοι όροι, αλλά μόνο υλοποιηση των παλαιών.
 
To τελικό ύψος της δόσης θα είναι τέτοιο που θα ανεβάζει το δημοσιονομικό μαξιλάρι στα περί τα 20 δις ευρώ και θα διασφαλίζει την χρηματοδότηση της Ελλάδας ως το 2020 και θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές για τη διασφάλιση της Ελλάδας.
 
Αν το eurogroup περιλάβει στη απόφασή του μεγάλες επεκτάσεις δανείων του ESM τότε το περιθώριο για άλλες χρήσεις μειώνεται, τόνισε ο Αξιωματούχος.
 
Σε ό,τι αφορά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, τόνισε ότι παραμένει στο τραπέζι, στη βάση της απόφασης του eurogroup από το Mάιο του 2016. Εξήγησε ότι παρομοίως είναι στο τραπέζι και η αποπληρωμή των δανείων της ΕΚΤ και των διμερών δανείων, τόνισε όμως ότι είναι καλύτερο για την εξέλιξη του χρέους να πληρωθούν τα δάνεια προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, με διοχέτευση των μετρητών μέσω της Ελλάδας και όχι απευθείας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ