Χαιρετίζει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ η διεθνής κοινότητα

Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έστειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
 
"Χάρη σε σας το απίθανο γίνεται πιθανό" έγραψε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι ελπίζει για το καλύτερο.

Στο μεταξύ, εντός των επομένων ωρών αναμένεται να υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Αυτό είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ο διεθνής οργανισμός είναι ενήμερος για τις εξελίξεις.

Με γραπτή δήλωση, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του για τη διαφορά Ελλάδας πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρετίζει θερμά την αναγγελία των πρωθυπουργών των δύο χωρών και συγχαίρει τα μέρη «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει στη δήλωσή του ο διεθνής μεσολαβητής.

Αναφερόμενος στον δικό του ρόλο για περισσότερα από 20 χρόνια, είπε πως ήταν τιμή του να είναι διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο μερών και απέτισε φόρο τιμής στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την ακλόνητη υποστήριξη και το βαθύ του ενδιαφέρον, καθώς σε άλλους συναδέλφους του στον ΟΗΕ για την πολύτιμη συμβολή τους στη διαδικασία. Αναφέρθηκε επίσης και στον αείμνηστο προκάτοχό του Σάιρους Βανς «του οποίου το σημαντικό έργο στα Βαλκάνια είχε διαρκή συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή αυτή».

Καταλήγοντας, ο Μάθιου Νίμιτς συγχαίρει ιδιαίτερα τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Πάνω απ 'όλα, θέλω να συγχαρώ και να επιδοκιμάσω τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγεσία, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν παραιτήθηκαν των προσπαθειών τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή λύση για τις χώρες τους, αλλά επίσης και για την ευρύτερη περιοχή».

Tη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Τσίπρα και Ζάεφ, χαιρέτισε θερμά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.

"Αυτή η ιστορική συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολλών ετών υπομονετικής διπλωματίας και της προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε πάρα πολύ την περιοχή", σημειώνει.

"Τώρα καλώ και τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη από τους δύο ηγέτες", λέει ο Γενικός Γραμματέας.

"Αυτό θα θέσει τα Σκόπια στην πορεία τους προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια", καταλήγει.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν επίσης χαιρέτισαν τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων, συνεχάρησαν τους δύο Πρωθυπουργούς και παρέπεμψαν στο Συμβούλιο για υιοθέτηση της σύστασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την πΓΔΜ.

"Συγχαίρουμε ολόψυχα τους Πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητά τους και την ηγεσία τους στην επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών τους, η οποία συμβάλλει στη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", αναφέρει η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, συμπληρώνοντας ότι "αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και των ομάδων τους, αλλά πρωτίστως ανήκει σε όλους τους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης στο σύνολό της".

Μογκερίνι και Χαν αναφέρουν ότι "η διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και με την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν επίσης σαφή απόδειξη της εξουσίας της πολυμερούς διπλωματίας, του διαλόγου, του σεβασμού και της προθυμίας να βρουν λύσεις win-win για τα πιο δύσκολα θέματα"

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα μεταξύ των Πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ σχετικά με το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. "Αναμένουμε ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου και θα επιτρέψει την ευημερία των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων", αναφέρει η ομάδα των Σ&Δ.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Ούντο Μπούλμαν, δήλωσε ότι  "η σημερινή επιτυχία αποτελεί απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι σε θέση να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς που οι εθνικιστικές συντηρητικές δυνάμεις δεν είχαν κατορθώσει να κάνουν περισσότερα από 25 χρόνια. Συγχαίρω τους Πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα για αυτή την ιστορική συμφωνία , καθώς και το λαό της Βόρειας Μακεδονίας που έφτασε στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει την συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και συγχαίρει τις δύο κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι καταδείχθηκε «τι είναι δυνατό να συμβεί όταν διεθνώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με υπομονή, λογική και σεβασμό». Ο κ. Μάας κάνει λόγο για μακροχρόνιες και επίπονες διαπραγματεύσεις και τονίζει ότι «στο τέλος όμως ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους που οδήγησαν στην επιτυχία», ενώ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί.

Στην ανακοίνωσή του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι βρισκόταν - σε συντονισμό με την Καγκελαρία - σε διαρκή επαφή και με τις δύο πλευρές, ενώ αποκαλύπτει ότι την περασμένη Παρασκευή τηλεφώνησε στον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον προέτρεψε να μην αφήσει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή