Eνημερώνει Παυλόπουλο και ετοιμάζει διάγγελμα για το Σκοπιανό ο Τσίπρας

Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετά το τηλεφώνημα που θα έχει με τον Ζόραν Ζάεφ για το ζήτημα της οριστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, Ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το περιεχόμενο της συμφωνίας και εν συνεχεία πιθανότατα θα προχωρήσει σε διάγγελμα.

Ήδη έχει ενημερωθεί συνεργείο της ΕΡΤ να βρίσκεται σε ετοιμότητα για το διάγγελμα Τσίπρα εντός της ημέρας.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τηλεφώνημα Ζάεφ θα εντός της ημέρας αλλά λίγο αργότερα προκειμένου να λυθούν όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας.

«Σήμερα (σ.σ χθες)  κάναμε το αποφασιστικό βήμα» και την  Τρίτη, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκίνησαν οι δύο πρωθυπουργοί,  εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Κοτζιάς, το όνομα επέλεξε ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, αφού πρώτα η Ελλάδα είχε απορρίψει δύο εξ αυτών.

«Αν ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα έχει ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το όνομα», είπε αναφερόμενος στο νέο τηλεφώνημα που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί την Τρίτη.

Ωστόσο, επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του και γι’ αυτό σύστησε σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές».

 

Συνάντηση  Παυλόπουλου – Μητσοτάκη εντός της ημέρας

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Το παρασκήνιο του ραντεβού είναι έντονο καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε μετά τη χθεσινή διαρροή του Μαξίμου ότι ο κ. Τσίπρας μετά το τηλεφώνημα Ζάεφ θα ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο και στη συνέχεια θα κάνει διάγγελμα.

Στην Πειραιώς υπολόγιζαν ότι το ραντεβού μπορεί να γίνει το μεσημέρι αλλά η καθυστέρηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα – Ζάεφ θα οδηγήσει τη συνάντηση προς το απόγευμα. Στόχος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr είναι «να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία σε ανώτατο επίπεδο τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες της για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».

 

Τα επόμενα βήματα σε περίπτωση συμφωνίας

 

Μετά τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ και εφόσον δεν υπάρχει κάποια απρόσμενη εξέλιξη αναμένεται να καθοριστεί το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

O πρωθυπουργός αφού ενημερώσει αρχικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένεται να ακολουθήσει ενημέρωση και των πολιτικών αρχηγών για όλα τα σημεία της συμφωνίας.

Η συμφωνία θα δοκιμαστεί στα δύο κοινοβούλια ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια και μέχρι τότε ο Ζάεφ θα πρέπει να πείσει το λαό του ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός τον οποίον πρέπει να αποδεχθούν και να σφραγίσουν.

Να σημειωθεί ότι η κύρωση από την ελληνική βουλή θα γίνει μετά το σκοπιανό δημοψήφισμα.

Δειτε Επισης

Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν-Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία