Προεκλογικά πυροτεχνήματα οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για προσφυγικό

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «παγώματος» της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων μεταξύ των δύο χωρών, που έχει υπογραφεί από το 2001, εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, καθώς η εν λόγω συμφωνία έχει ουσιαστικά απενεργοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγή του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει «παγώσει» τη συγκεκριμένη συμφωνία από τον Ιανουάριο του 2017, όταν για πρώτη φορά η ελληνική Δικαιοσύνη είχε απορρίψει το αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. «Από τότε δεν έχει γίνει ούτε μία επανεισδοχή», διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι στην Αθήνα παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της Άγκυρας και ειδικά την προαναγγελία για αυξημένα μέτρα του ναυτικού στο Αιγαίο και ξεκαθαρίζουν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μην μείνουν αναπάντητες πιθανές προκλήσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αναμένεται εντός της ημέρας και σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.
 
«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας» αναφέρει η ΝΔ για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την στάση αυτή της Τουρκίας. «Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.  Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της» αναφέρει η ΝΔ.
Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε μια κίνηση εντυπωσιασμού ανακοίνωσε το πάγωμα της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα.
 
Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από ερώτηση για το θέμα των ‘8’, η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα. “Αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δέχεται πολλές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Αυτοί ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι τους ασκούνται πιέσεις από τη Δύση”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι υπάρχει μία συμφωνία για το μεταναστευτικό με την ΕΕ η οποία εφαρμόζεται, ωστόσο είπε ότι υπάρχει και μία διμερής συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. “Αυτή τη συμφωνία την παγώσαμε. Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση (για τους 8), ασφαλώς αυτή η διαδικασία δεν τελείωσε αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Ελλάδα”, ανέφερε.
 
Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από την τουρκική πλευρά, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία για το προσφυγικό, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Επίσημη τοποθέτηση ενδέχεται να υπάρξει εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

 
ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο