Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος μεταφέρονται την Πέμπτη στο Παρίσι

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών των G7 στο Γουίσλερ του Καναδά, όπου το “Ουάσιγκτον Γκρουπ” συναντήθηκε ατύπως για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ. Οι συζητήσεις μεταφέρονται πλέον στο Παρίσι την Πέμπτη 7 Ιουνίου και τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, έλεγε το πρωί στον Τύπο στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος ωστόσο εξηγούσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους Υπουργούς.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, “οι δύο πλευρές δεν έφτασαν ποτέ πιο κοντά, αλλά η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει σε περισσότερη σαφήνεια και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους”. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα (που θα εκτελεστούν από τώρα και μέσα στην επόμενη τριετία) έχει κλείσει. “Η πλευρά του ΔΝΤ δεν δέχεται να υπάρχει απλά η φράση ‘θα κάνουμε ό,τι επιπλέον χρειαστεί’ και ζητά να προσδιορίσει η ΕΕ, το τι είναι αυτό για τη δεκαετία 2030 -40”, είπε στο ΚΥΠΕ πηγή με άριστη γνώση των συζητήσεων. Επιπλέον το ΔΝΤ επιμένει σε μια σειρά μακροοικονομικών παραδοχών για την ανάπτυξη και τη γήρανση του πληθυσμού. Η ΕΕ απάντησε στο ΔΝΤ αυξάνοντας την επίπτωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων.
 
Με βάση τα τελευταία στοιχεία η ΕΕ έχει ολοκληρώσει ένα πλάνο για το ελληνικό χρέος στη βάση του οποίου:
 
- άμεσα θα γίνει η επαναγορά του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, που είναι και το πιο ακριβό.
- υποψήφια για επαναγορά είναι και κάποια ποσά του GLF (διμερή δάνεια 2010) και κάποια ομόλογα της ΕΚΤ, κάτι που όμως δεν είναι πιθανό να γίνει στην πράξη,
- Επιπλέον έχει συμφωνηθεί η “σημαντική” επέκταση της ωρίμανσης πολλών λήξεων δανείων, η επιστροφή κερδών από ANFAS - SMPs και η μείωση επιτοκίων (ετήσια κατάργηση του step-up),
- έχει δε οριστικοποιηθεί και η λειτουργία του “γαλλικού μηχανισμού” σύνδεσης αποπληρωμών με την ανάπτυξη.
 
Πέραν του πρώτου πακέτου, τίποτα άλλο δεν θα εκτελείται με αυτοματισμό, αλλά θα υπάρχει σύνδεση με την ενισχυμένη εποπτεία την οποία προανήγγειλε ο Πιέρ Μοσκοβισί  (και η οποία κατά την Κομισιόν θα περιλαμβάνει 3-4 αποστολές ελέγχου ανά έτος). Η ενεργοποίηση ή όχι του “γαλλικού μηχανισμού” θα κρίνεται κάθε 5 χρόνια, από τα οποία θα λαμβάνεται ο μέσος όρος της ανάπτυξης και θα προσδιορίζεται ποιες θα είναι οι μελλοντικές ελληνικές πληρωμές.
 
Ακόμα και αν το ΔΝΤ κρίνει πως δεν θα καταστήσει διαθέσιμα τα δικά του ποσά από το ελληνικό πρόγραμμα, θα παραμένει κανονικά ελεγκτής του προγράμματος και ενδέχεται να “υπογράψει” την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τουλάχιστον ως το 2030 - το κρίσιμο για τις αγορές διάστημα.
 
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο: “από όλα  αυτά το πιο δύσκολο είναι η εκτέλεση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα", είπε. "Όλα τα άλλα είναι υπό έλεγχο και φυσικά αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ είναι ότι “οι αγορές τιμολογούν τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις, πολύ πιο εντατικά από ότι τις ρυθμίσεις ή τη διαγραφή χρέους”, κατέληξε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
Έρευνα για παραλείψεις αστυνομικών ζητά η οικογένεια της Κυριακής-Κατέθεσε σειρά αιτημάτων
Κλείνει οριστικά η υπόθεση της Σταυρούλας Γκουγκουλιά-Το εύρημα που άλλαξε τα δεδομένα
Γερμανός δισεκατομμυριούχος που είχε κηρυχθεί νεκρός το 2021 ίσως ζει κρυφά στη Μόσχα