Γιούνκερ από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων: Να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο στρατιωτικοί

Να απελευθερώσει του δύο Έλληνες στρατιωτικούς κάλεσε την Τουρκία ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της σημερινής ομιλίας του στη Βουλή των Ελλήνων. Όπως υποστήριξε, οι δύο συλληφθέντες δεν αποτελούν καμία απειλή για την Τουρκία.

Ξεκινώντας την ομιλία του με τη φράση «Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη», την οποία διατύπωσε στα Ελληνικά, ο κ. Γιούνκερ επιχείρησε να αναδείξει την κεντρική θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα θα ήταν ένα οικοδόμημα ατελές, η Ελλάδα δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα», προσέθεσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Όπως επισήμανε, ο Αύγουστος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ελλάδα, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που αντιστοιχούν σε ένα κυρίαρχο κράτος-μέλος της ΕΕ.

«Κανένα άλλο κράτος δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα από ό,τι η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν τάχθηκε ποτέ υπέρ της άκριτης και τυφλής πολιτικής λιτότητας. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ίδιος αντιτάχθηκε σε εκείνους που επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ως προς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να αξιοποιηθούν οι θυσίες τόσων ετών. Το κράτος δεν θα πρέπει να είναι μόνο πάροχος υπηρεσιών και εργοδότης, σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες, από μια οικονομία με εργασία και όχι με χρέη και από την πάταξη της διαφθοράς.

Απευθύνοντας, παράλληλα, μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Γιούνκερ κάλεσε για τήρηση των δεσμεύσεών τους απέναντι στην Ελλάδα για το χρέος, καθώς και για μια στάση αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. «Pacta sunt servanda», δηλαδή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ειδική αναφορά του στα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η Τουρκία συνεχίζει «πράγματα παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο». Όπως υποστήριξε, ο ίδιος επισήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη Σύνοδο της Βάρνας, την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ως προς το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Γιούνκερ δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας, σχολίασε, ωστόσο, ότι είναι επείγουσα η εξεύρεση λύσης, σημειώνοντας ότι δεν έχει δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ.

Δειτε Επισης

Στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών-Συζητά θετική ατζέντα
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε τρεις ρίχνει την ευθύνη ο Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του-Οι εξηγήσεις Γεωργιάδη
Τι ποσοστό θέλει στις Ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης και σε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες