Αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα θα τραβάμε κουπί στον Μαρμαρά

“Αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από 6 στα 12 ναυτικά μίλια τότε θα τραβάμε κουπί στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τότε δεν θα μπορείτε να περάσετε από εκεί, τίποτα δεν θα μπορείτε να κάνετε”, δήλωσε ο Αλί Τουρκσέν, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού που είχε τοποθετήσει το 1996 την τουρκική σημαία στα Ίμια και τώρα μέλος του γενικού δικοιτικού συμβουλίου του κόμματος İYİ (Καλό Κόμμα).

Σε δηλώσεις του από την Γιάλοβα, είπε πως η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που υπογράφηκε το 1982 δίνει το δικαίωμα στα κράτη να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, προσθέτοντας ότι ο λόγος που η Τουρκία δεν υπέγραψε τη Σύμβαση ήταν αυτός και μόνο 5-6 χώρες δεν το υπέγραψαν. Υπενθύμισε ότι ο τότε Τούρκος Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ είχε πει πως η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια θα ήταν αιτία πολέμου. Ο Αλί Τουρκσέν υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει το ΑΚΡ λέγοντάς του “μην λέτε ότι είναι αιτία πολέμου για να ηρεμήσουμε κι εμείς”. “Η Ελλάδα καραδοκεί και όταν το πείτε αυτό στο πι και φι θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια”, είπε ο Αλί Τουρκσέν ενώ κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι εδώ και 10 και κάτι χρόνια δεν έδωσε νότα ούτε και αντέδρασε για την εγκατάσταση ανθρώπων στο νησί. “Ακόμη κι αν πάτε στο Διεθνές Δικαστήριο θα σας πουν πού ήταν το μυαλό σας.
 
Όταν επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια θα έχουν κλείσει όλο το Αιγαίο. Τότε θα τραβούμε κουπί στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τότε δεν θα μπορείτε να περάσετε από εκεί, τίποτα δεν θα μπορείτε να κάνετε”, ανέφερε.

Ο Αλί Τουρκσέν είπε ότι σε 18 νησίδες και μια βραχονησίδα από τις 152 νησίδες των οποίων η κυριαρχία τους αμφισβητείται στο Αιγαίο, η Ελλάδα έχει κάνει εγκαταστάσεις. “Τα επισκέπτονται σε επίπεδο Προέδρου, σουβλίζουν αρνί, βάζουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο”. Υποστήριξε ότι το 1936 ο τότε Τούρκος ΥΠΕΞ, μετά τη συμφωνία που έγινε τότε πήγε στα άδεια νησιά, τοποθέτησε πινακίδες και τα ενέγραψε στο κτηματολόγιο. “Έχουμε καταγραμμένα νησιά μας στην Μούγλα, το Αϊδίνι και τη Σμύρνη. Αν το δείτε από νομικής άποψης ο εκεί δήμαρχος είναι δήμαρχος του κάθε νησιού”, ανέφερε ο Αλί Τουρκσέν υποστηρίζοντας ότι ένας Τούρκος αξιωματικός ερεύνησε αυτό το θέμα και όταν ζήτησε τις εγγραφές αυτές στο κτηματολόγιο η τουρκική κυβέρνηση δεν τους τις έδωσε. 

Ο Αλί Τουρκσέν ανέφερε ακόμη πως στην περίπτωση που επεκταθούν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας ό,τι υπάρχει στο βυθό της θάλασσας, είτε πετρέλαιο είτε ό,τιδήποτε άλλο θα περάσει εξολοκλήρου στην Ελλάδα. 
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»