Ζάεφ: Ποτέ στο παρελθόν δεν ήμασταν πιο κοντά στην επίλυση του ονοματολογικού

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον τ/σ “TV 24”, σημείωσε ότι ποτέ στο παρελθόν Ελλάδα και πΓΔΜ δεν ήταν πιο κοντά στην επίλυση του θέματος της ονομασίας απ’ ότι είναι σήμερα. Ανέφερε ότι οι δύο χώρες συζητούν για γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι για χρονικό. Επισήμανε, επίσης, ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν ακόμα διαφορές στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος, το οποίο συνδέεται και με το εύρος χρήσης. Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά δείχνει κατανόηση στο θέμα της ταυτότητας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει λύση, η οποία, όπως είπε, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της πΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ, από κοινού με τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης Ράντμιλα Σεκερίνσκα και Μπούγιαρ Οσμάνι, προχώρησε χθες σε θεματική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις μεταρρυθμίσεις, την οικονομία και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, μεγάλο μέρος της ενημέρωσης επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος, με τον Ζ.Ζάεφ να κινείται, σε γενικές γραμμές, στο ίδιο κλίμα με τη συνέντευξη στον τ/σ “TV 24”.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα του ονόματος, o  Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στην διαπραγματευτική διαδικασία, που δίνει λόγους αισιοδοξίας.

«Ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων έχουν λυθεί. Αυτό μου δίνει δικαίωμα να πιστεύω ότι έχει γίνει βήμα προόδου. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε και εσείς και οι πολίτες ότι αυτό που έχει λυθεί είναι υπό όρους, δηλαδή θα θεωρηθεί ως συμφωνημένο μόνο αν υπάρξει τελική συμφωνία. Έτσι έχει συμφωνηθεί να τρέξει η διαπραγματευτική διαδικασία, για να υπάρξει πλήρης επιτυχία», είπε ο Ζάεφ και πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι τα θέματα που δεν έχουν λυθεί ακόμα είναι το όνομα για διεθνή χρήση και το εύρος χρήσης.

«Σε σχέση με το θέμα του αλυτρωτισμού, η ελληνική πλευρά θέλει από εμάς διαβεβαίωση – και εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό – ότι δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις, ότι δεν έχουμε πρόθεση να αμφισβητήσουμε τα σύνορα μεταξύ μας, ότι δεν έχουμε πρόθεση να αναμειχθούμε στην κληρονομιά της Ελλάδας. Απομένει να βρούμε τις αμοιβαία αποδεκτές διατυπώσεις σε αυτό το θέμα. Ταυτόχρονα και εμείς ζητάμε να μην αναμειγνύονται αυτοί στη δική μας κληρονομιά. Πιστεύω ότι σε αυτό δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα. Πρέπει να βρεθούν μηχανισμοί πως θα λυθεί αυτό», είπε ο Ζάεφ σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ερωτηθείς για το θέμα της ταυτότητας, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά «δείχνει κατανόηση σε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα». Επίσης, εξέφρασε την προσδοκία ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «θα επιβεβαιωθούν ζητήματα που είναι ήδη αποδεκτά στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς για το θέμα του εύρους χρήσης, ο Ζάεφ σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανέφερε: «Το θέμα του εύρους χρήσης είναι ένα από τα ζητήματα που δεν έχουν λυθεί. Το θέμα αυτό προκλήθηκε από τις προβοκάτσιες που προέρχονταν από τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης σε σχέση με ορισμένες πτυχές αυτού του θέματος. Από εδώ προήλθε η απαίτηση για erga omnes, δηλαδή για ένα όνομα για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να διαχωριστεί, τι είναι για εξωτερική και τι για εσωτερική χρήση. Η χρήση του ονόματός μας στο εσωτερικό δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την Ελλάδα», είπε ο Ζάεφ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι για να αποφευχθεί η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις γύρω από το όποιο ζήτημα, χρησιμοποιείται διαρκώς δημιουργικότητα και επιχειρηματολογία για να συνεχιστεί η διαδικασία.

«Πρέπει να έχουμε κατανόηση, επειδή αυτό που ίσως τελικά συμφωνήσουμε, σε πρωθυπουργικό ή υπουργικό επίπεδο, θα πρέπει να περάσει από τους θεσμούς του συστήματος, από το ελληνικό κοινοβούλιο και από το δικό μας κοινοβούλιο, ως επικύρωση των συμφωνιών. Είμαι πεπεισμένος ότι, αν είμαστε επαρκώς προσεκτικοί, αν έχουμε επαρκώς φιλική διάθεση και είμαστε επαρκώς δημιουργικοί, θα βρούμε λύση», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ακόμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ζάεφ ανέφερε ότι αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός, η Ελλάδα προχώρησε στην απεμπλοκή της δεύτερης φάσης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-πΓΔΜ, ενώ δόθηκε στην πΓΔΜ η δυνατότητα συμμετοχής στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει προσπάθειες να βρει κονδύλια για την διάνοιξη της συνοριακής διόδου στις Πρέσπες, που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής. «Πιστεύω πραγματικά ότι αυτές οι ενέργειες είναι ένας από τους λόγους που κινούμαστε σε θετική κατεύθυνση. Είμαι σίγουρα αισιόδοξος και λόγω της φιλίας με την Ελλάδα. Υποσχεθήκαμε, ως πρωθυπουργοί, ότι έχουμε την υποχρέωση να οικοδομήσουμε φιλία, επειδή με αυτόν τον τρόπο θα υπηρετήσουμε τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας είναι πολύ ευθύς, πολύ ανοιχτός, πολύ φιλικά διακείμενος. Είναι και αυτός πολιτικός, βγαίνει στους θεσμούς, στους πολίτες και δεν μπορώ εγώ να μην λάβω υπόψη αυτήν την παράμετρο όταν συνομιλώ μαζί του. Γιατί και αυτός λαμβάνει υπόψη αυτήν την παράμετρο όταν συνομιλεί μαζί μου», σημείωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στον Πειραιά-Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου (pics)
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)
Σήμερα η Τελετή Αφής-Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Με Παπανώτα, Αντώναρο και Μάριο Αθανασίου η λίστα των 35 υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ-Ανάμεσα τους Πύρρος Δήμας και Ελεονώρα Μελέτη
Έλον Μασκ: Η Ελλάδα βιώνει κατάρρευση του πληθυσμού της
Ατύχημα με ανοιχτό διώροφο τουριστικό λεωφορείο στην Πανεπιστημίου στην Αθήνα-Έξι τραυματίες
Σε καθεστώς ομηρίας κρατούσε την σύντροφό 54χρονος στη Θεσσαλονίκη-Τον κατήγγειλε για βία
Θύμα οπαδικής βίας 17χρονος στην Πάτρα-Τον χτύπησαν και του έβγαλαν την μπλούζα
Εντοπίστηκαν 59,5 κιλά κοκαΐνης σε κρύπτη εντός φορτηγού ψυγείου στην Ηγουμενίτσα