Οι μαύρες σελίδες της Πολεμικής Αεροπορίας – 81 τραγωδίες, 125 νεκροί σε 28 χρόνια

Την περίοδο 1990 - 2018 η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει θρηνήσει τον χαμό 125 στρατιωτικών της εν ώρα καθήκοντος και έχουν πέσει 81 αεροσκάφη για διάφορους λόγους.
 
Συγκεκριμένα έχουν πέσει δεκατέσσερα F – 4, δεκατρία Mirage 2000, όπως αυτό που χάθηκε χθες, δεκατρία 13 A-7 Corsair, δώδεκα F - 16 διαφόρων κατηγοριών, έξι F - 1 και δύο C 130.
 
Σημειώνεται ότι οι μισοί από τους 125 νεκρούς έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του C 130 στο όρος Οθρυς.
 
Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι μόλις δυο αεροσκάφη έχουν πέσει κατά τη διάρκεια εικονικών αερομαχιών με τουρκικά. Το 1992 ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, χάνει τη ζωή του στην περιοχή του Άη Στράτη όταν το παλαιό Μirage F-1 που χειριζόταν δεν άντεξε κατά την αναμέτρηση με τουρκικά F-16 και καρφώθηκε στη θάλασσα. Το 2006 ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης χάνει τη ζωή του στην περιοχή της Καρπάθου όταν τούρκικο F-16 καρφώνεται στην καλύπτρα του αεροσκάφους του σκοτώνοντας τον ακαριαία.
 
Οι τραγωδίες στην Ελληνική Αεροπορία
 
1991: 63 νεκροί από πτώση C-130 στο όρος Οθρυς
 
Περίπου οι μισές από τις απώλειες (63 νεκροί) σημειωθήκαν σε μία μόνο τραγωδία, όταν C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με σμηνίτες, κατέπεσε στο Όρος Όθρυς το 1991. Επίσης, μόλις δυο αεροσκάφη έχουν πέσει κατά τη διάρκεια εικονικών αερομαχιών με τουρκικά.

63 νεκροί από πτώση C-130 στο όρος Οθρυς

Το 1992 ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Άη Στράτη όταν το παλαιό Μirage F-1 που χειριζόταν δεν άντεξε κατά την αναμέτρηση με τουρκικά F-16 και καρφώθηκε στη θάλασσα.

O υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς

1996. Το βράδυ της κρίσης των Ιμίων στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Δυστυχώς, αργότερα, θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Όσον αφορά τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου, διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί μία σίγουρη απάντηση.

Οι Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός.

To 2000 μαχητικό Φάντομ Α4 έπεσε σε σπίτι στα Αντίκυρα Βοιωτίας.Νεκροί ανασύρθηκαν οι δύο πιλότοι και δύο κορίτσια που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι.
 


Φάντομ Α4 έπεσε σε σπίτι στα Αντίκυρα Βοιωτίας -Νεκροί οι δύο πιλότοι και δύο κορίτσια στο σπίτι

Το 2006 ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης χάνει τη ζωή του στην περιοχή της Καρπάθου όταν τούρκικο F-16 «καρφώνεται» στην καλύπτρα του αεροσκάφους του σκοτώνοντας τον ακαριαία.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης

2007: Ο σμηναγός Αθανάσιος Μπατσάραςκατέπεσε στις Σποράδες στην περιοχή Ψαθούεα με F-16 -Ανεσύρθη από τουρκική φρεγάτα σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Ο σμηναγός Αθανάσιος Μπατσάρας

 

 

 

Δειτε Επισης

Άγριο οικογενειακό επεισόδιο σε νεκροταφείο στην Ελλάδα-Άρπαξε μαρμάρινο σταυρό και χτύπησε τη νύφη του
Νέα καταγγελία για τα Τέμπη-«Ο σταθμάρχης ήταν μαζί με μία ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο»
Σαφάρι ελέγχων από την ΕΕ στους influencers-Στη λίστα για παραπλάνηση των καταναλωτών και 20 Έλληνες
Ν: Δένδιας: H Ελλάδα θα δρομολογήσει αντιαεροπορικό αντί-drone θόλο
Κλειστό το κέντρο της Αθήνας για τις απεργιακές πορείες-Σε απεργιακό κλοιό και η Θεσσαλονίκη (pics)
Δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός η Ελλάδα για το Πάσχα
Εννέα συλλήψεις για την κατάρρευση κτηρίου που προκάλεσε τον θάνατο του 31χρονου στην Ελλάδα
Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η Ελλάδα
Υποδύθηκαν τους αστυνομικούς και μπούκαραν σε σπίτι-Έδεσαν γυναίκα κι έφυγαν με πάνω από 100.000€
Δεν άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο η Ολυμπιακή Φλόγα αλλά ξεκίνησε το ταξίδι της