Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων Αθήνας – Άγκυρας – «Η Ελλάδα ρίχνει το επίπεδο»

Απάντηση στη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων «πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου το ποίο έχει Πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο», έδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «ρίχνει το επίπεδο», ενώ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επικαλείται το κράτος δικαίου όποτε τη βολεύει. «Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήθηκαν σε χθεσινή ανακοίνωση καταδεικνύουν ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν χρήση χαρακτηρισμών που ρίχνουν το επίπεδο. Καταδικάζουμε αυτές τις εκφράσεις που δεν αρμόζουν σε σοβαρό κράτος» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Είναι επίσης γνωστό από την πρόσφατη ιστορία ότι η Ελλάδα επικαλείται τις αρχές του κράτους δικαίου και άλλες φορές, όμως αυτή την αρχή την αγνοεί, και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται εκ μέρους των διεθνών δικαστηρίων».
 
Υπενθυμίζεται ότι, πριν την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, είχαν προηγηθεί δηλώσεις του τούρκου προέδρου με τις οποίες κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Τσίπρα ότι τον είχε διαβεβαιώσει πως σε 10-15 ημέρες θα κανόνιζε την επιστροφή των 8 τούρκων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος. «Πέρασαν μήνες, πέρασαν χρόνια και ακόμη να το κανονίσει» δήλωσε ο κ. Ερντογάν.
 
Νέα κόντρα και με αφορμή τις δηλώσεις Καμμένου
Νέα κόντρα ξέσπασε πάντως και με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ο οποίος εκτός από «σουλτάνο» χαρακτήρισε τον κ. Ερντογάν και «τρελό», ενώ εμφανίστηκε οδιαίτερα απαισιόδοξος για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αφού επικαλέστηκε εκ νέου την κινηματογραφική ταινία «Εξπρές του Μεσονυκτίου» εκτίμησε με μια δόση υπερβολής ότι «όλη η ιστορία μπορεί να φτάσει τα 15 χρόνια» διότι στην Τουρκία δεν υπάρχουν δικαστήρια και η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με εντολές του Σουλτάνου».
 
Δεν έκρυψε ταυτόχρονα ότι η σύλληψη των δύο ήταν προσχεδιασμένη, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο θερμού  επεισοδίου. «Εγώ εκτιμώ ότι ήταν προσχεδιασμένο να τους συλλάβουν» δήλωσε διότι όπως εξήγησε «όταν έχουμε πολλά τέτοια επεισόδια και τους αφήνουμε σε πέντε λεπτά και από την πρώτη στιγμή παρ΄ότι ενεργοποιήσαμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας εκείνοι τα απέρριψαν, φάνηκε ότι πάνε για τέτοια δουλειά».
 
Ο Πάνος Καμμένος αποκάλεσε πάνω από μια φορά τον Τούρκο πρόεδρο τρελό, ενώ διέψευσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί για άμεση έκδοση των «οκτώ» Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
 
«Ο άνθρωπος είναι τρελός» απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας με την γειτονική χώρα «τι να επικοινωνήσεις; Στον τρελό δεν μπορείς να απαντήσεις. Είναι αξιόπιστος συνομιλητής ο Ερντογάν; Θα υπόσχονταν ποτέ ο Τσίπρας ότι θα απελευθερώσει τους «οκτώ; Του είπε ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, άλλωστε του επιστρέψαμε αμέσως το ελικόπτερο» είπε.
 
Η αντίδραση του Τσαβούγλου
Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου. Ο τελευταίος έκανε λόγο για μια στοχευμένη προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης να καλύψει τις αποτυχίες της και να στρέψει το βλέμμα του ελληνικού λαού μακριά από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
 
«Η ένταση τις τελευταίες βδομάδες κλιμακώνεται. Προς ποια κατεύθυνση είναι οι διπλωματικές εξελίξεις;», ρωτήθηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος ο οποίος απάντησε ότι «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Και η Τουρκία είναι μία πολύ ισχυρή χώρα. Επιθυμία μας θα ήταν να επωφεληθεί περισσότερο από μία τέτοια ισχυρή χώρα γείτονα. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Τουρκίας».
 
Ωστόσο είπε ότι «οι ισορροπίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αλλάξει. Βλέπω να υπάρχει μια στοχευμένη προσπάθεια ώστε να καλύψουν τις αποτυχίες τους στρέφοντας το βλέμμα του ελληνικού λαού από την οικονομική κατάσταση προς άλλη κατεύθυνση».
 
Πυρ ομαδόν από τα κόμματα για τις δηλώσεις Καμμένου
Οι δηλώσεις Καμμένου προκάλεσαν πάντως την έντονη αντίδραση των κομματών της αντιπολίτευσης. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, πηγές της ΝΔ έκαναν λόγο για παραλήρημα. «Το παραλήρημα του κ. Καμμένου είναι ανάξιο σχολιασμού. Είναι άλλωστε ανάξιος ο ίδιος για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας», ανέφεραν οι «γαλάζιες» πηγές.
 
«Εχει χρέος και ευθύνη ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί τώρα για όσα είπε πριν λίγη ώρα ο κ. Καμμένος στους δημοσιογράφους» ανέφερε από τη μεριά της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεννηματά.
 
Έχει χρέος και ευθύνη ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί ΤΩΡΑ για όσα είπε πριν λίγη ώρα ο κ. Καμμένος στους δημοσιογράφους!
 
— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) 2 Απριλίου 2018
Ερωτηθείς για τις νέες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Ο κ.Καμμένος είναι πρόβλημα του κ.Τσίπρα, δεν είναι πρόβλημα δικό μου, και φοβάμαι ότι είναι και πρόβλημα της χώρας. Γιατί είτε ως πολιτικός, είτε ως Υπουργός Αμύνης, τα πράγματα που κάνει δεν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Οι εξαλλοσύνες του και οι υπερβολές του, είτε με στολή παραλλαγής, είτε με κοστούμι πολιτικού, μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά επιλύουν, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα».
 

Δειτε Επισης

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές-Μητσοτάκης κατά πάντων