Τσίπρας: Το πιο ισχυρό μήνυμα στην ιστορία της Ε.Ε. για το Αιγαίο

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφηκε η ευρύτατη αλληλεγγύη και απόλυτη εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις λογικές της διαρκούς προκλητικότητας γιατί, όπως είπε, χάνει και η ίδια, και δήλωσε πως η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας αλλά ταυτόχρονα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και «δεν είναι εύκολο να παίζουν μαζί της».


«Το πιο ισχυρό μήνυμα στην ιστορία της Ε.Ε. για το Αιγαίο»

«Το πιο ισχυρό μήνυμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αιγαίο καταγράφηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στην Άγκυρα παρατήρησε: «Πρέπει να είναι σαφές - απολύτως σαφές - προς όλους ότι η Ελλάδα προασπίζει και θα συνεχίσει να προασπίζει στο ακέραιο και με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής και αμφισβήτησης. Και στην προάσπιση αυτών των συνόρων - που είναι σύνορα της ΕΕ - χρειάζονται πια ξεκάθαρες ευρωπαϊκές εγγυήσεις για να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να εγκαταλείψει λογικές διαρκούς προκλητικότητας, καθώς από αυτές, δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα, παρά μόνο να χάσει».

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξασφάλισε αυτές τις εγγυήσεις, είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε την πραγματοποίηση της Συνόδου της Βάρνας τη Δευτέρα 26 Μαρτίου με τη συμμετοχή του Ντόναλντ Τουσκ, του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας-που έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο-, Μπόικο Μπορίσοφ και του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

 

«Γιούνκερ και Τουσκ θα θέσουν στον Ερντογάν το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς»

Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εξασφαλίσθηκε σαφής αναφορά στην ανάγκη για γρήγορη, θετική επίλυση του ζητήματος στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δεσμεύτηκαν να το θέσουν στη Συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Είναι προφανές ότι μπαίνουμε σε νέα φάση όσον αφορά στο θέμα των δύο στρατιωτών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, διότι το θέμα θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί την ίδια μέρα, και για τις περαιτέρω κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε: «Καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια, το θέμα αυτό να λυθεί σε διμερές επίπεδο με τη διακριτική υποστήριξη των εταίρων μας, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Αυτό δεν κατέστη εφικτό. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσω των διμερών μας διαύλων, αλλά παράλληλα στηριζόμαστε στην - επίσημη και ανοιχτή πια - κινητοποίηση των εταίρων μας, των συμμάχων μας και των ευρύτερων ερεισμάτων που έχει η Ελλάδα».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν και την πιθανότητα ο κ. Πούτιν να κάνει παρέμβαση στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση τους στις 3 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και την κατάσταση στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνομιλίας, αλλά τόνισε πως ο ίδιος, πάντως, τον ενημέρωσε για αυτά τα δύο ζητήματα.

 

«Να το ξανασκεφτούν όσοι σκέφτονται να αξιοποιήσουν το γεγονός με όρους ομηρίας»

Σε ερώτηση για τον όρο «όμηροι» που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σχετικά με τους δύο στρατιωτικούς που εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, ο κ.Τσίπρας απάντησε ως εξής: «Στο πλαίσιο ενός καταμερισμού καθηκόντων μέσα σε μια κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν απαραίτητο όλοι να χρησιμοποιούμε την ίδια ορολογία ή τους ίδιους τόνους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση. Μια και με ρωτάτε θα σας απαντήσω ότι έχουμε ένα γεγονός το οποίο θα μπορούσε να είχε λυθεί την ίδια μέρα. Δεν λύθηκε την ίδια μέρα και αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει. Έχουμε από κει και πέρα τη μεταφορά των δύο στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη και την εδώ και 20 μέρες παραμονή τους εκεί χωρίς να έχει προχωρήσει η δικαστική διαδικασία προκειμένου να γνωρίζουμε για ποιο λόγο κρατούνται, γιατί κατηγορούνται. Αυτό από μόνο του είναι προφανές ότι δημιουργεί ερωτήματα, αμφιβολίες, καχυποψία. Όσο το γρηγορότερο, λοιπόν, αυτό λυθεί, τόσο πιο ξεκάθαρες θα είναι και οι προοπτικές των σχέσεων των χωρών μας».

Ταυτόχρονα έστειλε και μήνυμα στην περίπτωση που κάποιοι σκέφτονται να αξιοποιήσουν το γεγονός με όρους ομηρίας, λέγοντας: «Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν και μια δεύτερη και μια τρίτη φορά, διότι θα δημιουργούσε πολύ αρνητική επίδραση τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο, όμως, και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω, ακόμα, ότι δεν υπάρχει τέτοια επιλογή και ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε μια θετική εξέλιξη».

Σε ερώτηση για δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων σχετικά με την έρευνα στα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τα σενάρια περί «κατασκοπείας», ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός το οποίο είναι προφανέστατο, προφανές σε όλους, ότι είναι ένα γεγονός που συνέβη εκ παραδρομής, να το αξιοποιήσει προκειμένου να εγείρει ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες, θα κάνει τεράστιο λάθος και απέναντι στην αξιοπιστία του, αλλά και απέναντι στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε επιχειρήσει να χτίσουμε το τελευταίο διάστημα. Θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν τίποτε να προσθέσουν παρά μόνο να δημιουργήσουν ένα σοβαρό ρήγμα την αξιοπιστία της γείτονος και εύχομαι ο συντομότερο δυνατό να διαψευστούν».


Η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική ικανότητα

Σε ερώτηση αν φοβάται το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο, απάντησε ότι δεν φοβάται, διότι η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική ικανότητα, αλλά προβληματίζεται. Πρόσθεσε πως όποιος το προκαλέσει θα είναι σαν να πυροβολεί τα δικά του πόδια και σημείωσε πως μπορεί να είναι «φωνακλάδες» οι γείτονες, αλλά δεν τους θεωρεί ανόητους.

Για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία είπε ότι πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις για να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική.


«Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για όλες τις χρήσεις για την ΠΓΔΜ»

Ειδικότερα για την ΠΓΔΜ τάχθηκε υπέρ ενός συμβιβασμού με μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις. «Δεν μπορεί η φίλη γείτονα χώρα του βορρά να έχει το όνομα που έχει μια γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας με πολύ μεγάλη ιστορία», είπε και παρατήρησε: «Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση, έχουμε την ιστορική βούληση να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν μας πιέζει κανείς να το λύσουμε. Για μας είναι μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία, αλλά δεν είναι μια υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Νομίζω ότι δεν ισχύει το ίδιο για την άλλη πλευρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε στις διαπραγματεύσεις έχοντας αυτό στο μυαλό μας και άρα μπορούμε να αδικήσουμε τους συνομιλητές μας. Κάθε άλλο αυτό εγώ οφείλω να το πω. Οφείλω να πω στον ελληνικό λαό, όσο και στους φίλους μας στην ΠΓΔΜ, στους εταίρους μας, ότι εμείς είμαστε σήμερα στα Σκόπια (σ.σ. εννοεί την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά) όχι γιατί μας πιέζει το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο διεθνής παράγοντας».

 

Φορολογική σύγκλιση και δικαιοσύνη

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τόνισε την ανάγκη για φορολογική σύγκλιση και δικαιοσύνη, με την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, ώστε να περιοριστεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξέφρασε τη συμφωνία του με έναν ευρωπαϊκό φόρο σε αυτές τις εταιρείες - όχι εθνικό - δηλαδή φόρο ο οποίος δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες μας, και θα είναι νέος ίδιος πόρος της Ένωσης που θα αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού της.

«Πρέπει όχι μόνον να φορολογήσουμε αυτές τις εταιρείες, αλλά και να κάνουμε τη φορολόγησή τους αποτελεσματική, κλείνοντας τα νομοθετικά κενά που επιτρέπουν σήμερα στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να φοροαποφεύγουν, εγκαθιστώντας την έδρα τους σε κράτη-μέλη με συγκριτικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις».

Ζήτησε να θεσμοθετηθεί ένα ενιαίο, σαφές και δίκαιο καθεστώς φορολογίας των εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε: Μια κοινή ενοποιημένη βάση εταιρικής φορολογίας. Έτσι ώστε να μην μπορούν οι μεγάλες πολυεθνικές να παίζουν με τα φορολογικά μας συστήματα και να δημιουργούν συνθήκες φορολογικού ανταγωνισμού μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να μπει τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η αφετηρία του κοινωνικού dumping.

 

Χτύπημα στους «φορολογικούς παραδείσους»

«Να κλείσουμε τους φορολογικούς παραδείσους μέσα στην Ένωση. Δεν είναι μόνον ότι πλήττουν την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης που είναι θεμελιώδης για τους πολίτες μας. Είναι και το ότι είναι παράδοξο και παράλογο, από τη μια να προωθούμε την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και τη δημοσιονομική ολοκλήρωση και, από την άλλη, να εθελοτυφλούμε σε αυτήν την πραγματικότητα, να συντηρούμε τη φορολογική αδιαφάνεια, τον φορολογικό ανταγωνισμό και τους παραδείσους του. Ή το ένα θα έχουμε ή το άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με δεσμευτικό χαρακτήρα και η πρόταση της ελληνικής πλευράς στηρίχθηκε από αρκετές χώρες.

 

«Τα ελλείμματα του Νότου πολλές φορές είναι ο καθρέφτης των πλεονασμάτων του Βορρά»

Σχετικά με τη συζήτηση για τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης επισήμανε: «Για μας η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμβαδίζει με την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων ανισορροπιών της, έτσι ώστε να είναι πραγματική και βιώσιμη. Αλλιώς θα πρόκειται για εξωραϊσμό της σημερινής πραγματικότητας, που δεν θα ξεγελάσει κανέναν. Θα είναι μια απλή υπεκφυγή μέχρι την επόμενη κρίση. Και, προφανώς, δεν μπορούμε να προετοιμαστούμε για την επόμενη κρίση με τα υλικά της προηγούμενης. Τα ελλείμματα του Νότου πολλές φορές είναι ο καθρέφτης των πλεονασμάτων του Βορρά. Οι νέοι θεσμοί της Ευρωζώνης θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις αρχές της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των κινδύνων. Με την έννοια αυτή, υποστηρίξαμε, μεταξύ άλλων:

-Έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, με τον σταθεροποιητικό, επενδυτικό και αναδιανεμητικό ρόλο που έχει κάθε προϋπολογισμός,

-Ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, με μηχανισμό στήριξης («fiscal backstop») από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και την τραπεζική ολοκλήρωση.

-Τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με δημοκρατική λογοδοσία και χωρίς να αναλάβει αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη μακροοικονομική και δημοσιονομική πολιτική και εποπτεία ή να λειτουργεί ως θεσμός επιβολής λιτότητας.

-Έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι ως ελεγκτή της λιτότητας, αλλά ως πολιτική αρχή για την ανάπτυξη, τη σύγκλιση και τη συνοχή.

 

Αποφασιστική καταδίκη της υπόθεσης Σκριπάλ και ανοιχτοί δίαυλοι με τη Ρωσία

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέϊ Σκριπάλ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη στη Βρετανία τονίζοντας ότι «επίθεση με χημικά όπλα εντός κράτους- μέλους της ΕΕ, είναι μια επίθεση στην κοινή ευρωπαϊκή μας ασφάλεια».
«Υπογράμμισα την ανάγκη για άμεση διαλεύκανση του περιστατικού για το οποίο κατηγορείται η Ρωσία. Υποστήριξα δε ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί, αλλά την ίδια στιγμή να αφήνουμε ανοιχτό τον δίαυλο για διάλογο με τη Ρωσία και για ολοκλήρωση της έρευνας του αρμόδιου διεθνούς οργανισμού. Και υπενθύμισα πως όταν η Ελλάδα μιλάει για διάλογο που πρέπει να διατηρηθεί, μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές, δεν το κάνει εκ του ασφαλούς. Το υποστηρίζει καθημερινά με τις πράξεις της, στις πιο δύσκολες συνθήκες», επισήμανε.

 

Απερίφραστη καταδίκη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη νοτιοδυτική Γαλλία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και εξέφρασε, εκ μέρους του ελληνικού λαού, τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη στον λαό της Γαλλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Αμίλητος αποχώρησε από το δικαστήριο ο Μάνος Δασκαλάκης-«Νιώθει δικαιωμένος»
Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό