Διεθνής Αμνηστία: Χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οδήγησε στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά, όπου ζουν σε «άθλιες και επισφαλείς συνθήκες, μέσα σε εγκαταστάσεις που έχουν μετατραπεί de facto σε χώρους κράτησης». Αυτό συμπεραίνει, στην ετήσια έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία.

Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2017 δημοσιεύθηκε σήμερα και αφορά  τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις παραβιάσεις τους σε 159 χώρες. Όπως σημειώνεται, το 2018 αποτελεί τη χρονιά που η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπληρώνει 70 χρόνια ύπαρξης, αλλά η μάχη για την υπεράσπισή τους δεν έχει κερδηθεί ολοκληρωτικά σε καμία χώρα του κόσμου.

Μέχρι το τέλος του 2017, 684 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία, ανάμεσά τους και πέντε συριακής υπηκοότητας, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για «ασφαλή χώρα», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Επιπλέον, αναφορά γίνεται στις παρατεταμένες διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση, αφήνουν εκτεθειμένους τους πρόσφυγες σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, τον Δεκέμβριο του 2017, 13.000 αιτούντες άσυλο παρέμεναν σε εκκρεμότητα, πολλοί από αυτούς αναγκασμένοι να ζουν σε σκηνές εν μέσω χειμώνα.

Στο ίδιο ζήτημα της θεσμικής μεταχείρισης των προσφύγων, η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο και για περιστατικά υπερβολικής χρήσης βίας από τις αστυνομικές αρχές, κυρίως στα ελληνικά νησιά όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες.

Για το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης άσκησε κριτική στην πρακτική κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων και των παιδιών προσφύγων που εφαρμόζεται στη χώρα. Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 2.256 παιδιά που ανέμεναν την εγκατάστασή τους σε κέντρα διαμονής, και ανάμεσά τους 74 που κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα.

Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 2017, η οποία στοιχειοθετεί ότι 42 μετανάστες από το Μπαγκλαντές, εργαζόμενοι στις φυτείες φράουλας της Μανωλάδας, υπήρξαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας και εμπορίου ανθρώπων, συνθήκες τις οποίες οι αρχές της Ελλάδας δεν απέτρεψαν ούτε ερεύνησαν επαρκώς.

Ειδική ενότητα της έκθεσης αφιερώνεται στα εγκλήματα μίσους και τις ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώνονται στη χώρα, καθώς και στην εν εξελίξει δίκη της Χρυσής Αυγής.

Τέλος η έκθεση αναφέρεται στη νέα νομοθεσία για την ταυτότητα φύλου, που εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ως σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία διέπεται και από ελλείψεις.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή