Η υπόθεση Novartis στην ελληνική Βουλή-Στο κόκκινο αναμένεται η αντιπαράθεση

Άνοιξε η αυλαία της συζήτησης επί της προτάσεως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη NOVARTIS.

Τη συνεδρίαση, για την πρόταση συγκρότησης επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS, άνοιξε στις 9.20 η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Η συζήτηση αναμένεται να είναι μαραθώνια και να ολοκληρωθεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις θα συγκρουστούν σε υψηλούς τόνους σε μια διαδικασία όπου εκτός των εισηγητών και των πολιτικών αρχηγών θα τοποθετηθούν και τα δέκα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει και θα ψηφίσει επί της πρότασης της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα κληθεί να ερευνήσει την εμπλοκή στο σκάνδαλο των Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Μάριου Σαλμά.

Η διαδικασία που αποφασίστηκε χθες στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες, μία για τον κάθε φερόμενο ως εμπλεκόμενο. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην πρότασή της για μία κάλπη, ενώ με χθεσινές τους τοποθετήσεις, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη διαδικασία.  
Κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην ουσία του σκανδάλου Novartis, τη φαρμακευτική δαπάνη και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα τονίσει πως διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Παράλληλα, θα επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία για τα περί σκευωρίας κατηγορώντας την για διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του κόμματός του ότι η εμπλοκή των πολιτικών προσώπων αφορά σκευωρία της κυβέρνησης με στόχο τη συκοφάντηση των πολιτικών της αντιπάλων και θα τονίσει, παράλληλα, ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης αλλά τάσσεται κατά των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Θα ζητήσει, επιπλέον, να αποκαλυφθούν οι τρείς μάρτυρες που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και να καταθέσουν ενώπιον της Βουλής.
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών-Συζητά θετική ατζέντα
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε τρεις ρίχνει την ευθύνη ο Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του-Οι εξηγήσεις Γεωργιάδη
Τι ποσοστό θέλει στις Ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης και σε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες