Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια μας ανήκουν

 

Για εξαπάτηση και διαστρέβλωση της αλήθειας κατηγορεί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών η Άγκυρα αμφισβητώντας ότι η Ελλάδα προέβη σε ‘ισχυρό διάβημα διαμαρτυρίας’ προς τον Γενικό Γραμματέα του τουρκικού Υπουργείου σε σχέση με την νέα ένταση στα Ίμια.  Στην ανακοίνωσή του το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι βραχονησίδες Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ «το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του σήμερα (13 Φεβρουαρίου) σχετικά με ένα επικίνδυνο περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια, ισχυρίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προέβη σε ‘ισχυρό διάβημα διαμαρτυρίας’ προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου μας». «Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά με μία τέτοια ανακοίνωση, όπως έχουμε συνηθίσει επιχειρεί να εξαπατήσει την κοινή της γνώμη και να διαστρεβλώσει, όπως πάντα, την αλήθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ «στην πραγματικότητα ο Υφυπουργός του Υπουργείου μας τηλεφώνησε στον ΓΓ του Ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα που έγιναν εξαιτίας των επικίνδυνων μανούβρων της ελληνικής ακτοφυλακής χθες στο βράδυ γύρω από τις βραχονησίδες των Ιμίων που ανήκουν στη χώρα μας». 

«Του είπε ξεκάθαρα ότι συνεχίζεται η εχθρική κατοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από αέρος και θαλάσσης και ότι δεν θα δείξουμε ανοχή σε αυτά, ότι δεν είναι προς το συμφέρων των δύο χωρών η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και ότι πρέπει η ελληνική πλευρά να δώσει τέλος σε αυτές τις επικίνδυνες κινήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σε οξείς τόνους, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησε στην νέα τουρκική πρόκληση, δια του Εκπροσώπου του, Αλέξανδρου Γεννηματά.

Σε δήλωσή του, ο κ. Γεννηματάς αναφέρει ότι «η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά την οποία συζήτησαν και την κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε εντόνως για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αναρωτήθηκε τι ακριβώς εξυπηρετούν, ζητώντας, παράλληλα, από τον Τούρκο Πρωθυπουργό την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης.

Η επικοινωνία έγινε μετά από πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς και αναφερόμενος στο περιστατικό στο Αιγαίο, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν προϊόν εσκεμμένης ενέργειας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα όπως αυτό υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν οι παραβιάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο των ελληνικών νησιών. Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  

Πάντως, “η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο”, φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός στον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία., αφού σύμφωνα με πηγές της τουρκικής πρωθυπουργίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ χθες το βράδυ, συμφωνήθηκε να συναντηθούν στρατιωτικοί σε ανώτατο επίπεδο και των δύο χωρών.

 

Αποστάσεις κρατά η Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ, τα χθεσινά γεγονότα στην περιοχή των Ιμίων σχολιάστηκαν και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «Τουρκία και Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό παγιωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα αποκλιμακώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».

ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα