Έτσι έγινε το περιστατικό στα Ίμια-Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού

 

Ανακοίνωση εξέδωσε τo Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, καταγράφοντας τις λεπτομέρειες του εμβολισμού σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, χθες το βράδυ, στην περιοχή των Ιμίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή. Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Στο μεταξύ, τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζητούν, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κώστα Δουζίνα, 13 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τους τομεάρχες Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο και Άμυνας Βασίλη Κικίλια. Οι βουλευτές ζητούν η σύγκληση να είναι έκτακτη και κεκλεισμένων των θυρών.

 

Έντονα διαβήματα από ελληνικό ΥΠΕΞ

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προέβη, σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προς τον Τούρκο ομόλογό του, σχετικά με το θαλάσσιο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων.

Παράλληλα, για το ίδιο θέμα, κλήθηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».  

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει, στην ανακοίνωσή του, ότι η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις «πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι πρόκειται για ενέργειες «που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».

 

Τι μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η ένταση στα Ίμια συνεχίζεται και σήμερα, ενώ μεταδίδουν και σχετικό βίντεο. Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι σήμερα στις 14.30 το μεσημέρι ο αριθμός των πλοίων του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών αυξήθηκε γύρω από την περιοχή των Ιμίων.

Πρόκειται για 11 τουρκικά καταδρομικά, μεταξύ των οποίων και 2 καταδρομικά και δύο σκάφη της ακτοφυλακής, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχουν 8 σκάφη της ακτοφυλακής. Αναφέρουν ακόμη ότι πάνω σε δύο ελληνικά σκάφη εθεάθησαν ένοπλοι Έλληνες στρατιώτες. Ένα από τα σκάφη μάλιστα που μετέφερε Έλληνες κομάντος, πέρασε από απόσταση ενός μιλίου από τις βραχονησίδες Ίμια και κατευθύνθηκε προς την Κω.

Τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνθηκαν αμέσως προς τα Ίμια. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα ελληνικά και τουρκικά σκάφη πλησίασαν σε απόσταση 80-100 μέτρα το ένα με το άλλο, ενώ τα υπόλοιπα πλοία παρέμεναν σταθερά 1-2 μίλια μακριά από τις βραχονησίδες παρακολουθώντας την κινητικότητα.

 

Διαβάστε επίσης

 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή
Εικόνες απείρου κάλλους στην Ελληνική Βουλή-Έπεσαν γροθιές ανάμεσα σε πρώην και νυν Βουλευτή
ΒΙΝΤΕΟ: Απόκοσμες εικόνες στην Ελλάδα, λόγω της σκόνης-«Σαν σκηνικό από τον Άρη»
Ανήλικος στην Ελλάδα, έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο μαθητή γυμνασίου-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Πνίγηκε στην αφρικανική σκόνη η Ελλάδα-Βρίσκεται στην κορύφωση του το φαινόμενο