Αρχίζει σήμερα ο νέος κρίσιμος γύρος συνομιλιών με Νίμιτς για το Σκοπιανό

Νέος γύρος διαβουλέυσεων ξεκινάει σήμερα ανάμεσα στον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά από κοινού με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, στη σκιά της συνάντησης των δυο τελευταίων το βράδυ της Δευτέρας στη Βιέννη.

Αμφότερες οι πλευρές εισέρχονται στις συνομιλίες με αυξημένη αισιοδοξία, ως απότοκο αφενός της προσπάθειας του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να ισορροπήσει ανάμεσα στον «ρεαλισμό» και στην ανάγκη εξισορρόπησης της επιρροής του σλαβομακεδονικού εθνικισμού, και αφετέρου της απόφασης των γειτόνων μας να προχωρήσουν σε μια συμβολικής σημασίας μετονομασία του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της πΓΔΜ από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνή Αερολιμένα Σκοπίων».

Ωστόσο, και οι δυο πλευρές έχουν απόλυτη επίγνωση πως... ο αγώνας τώρα ξεκινάει και πως ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα δεν ήταν παρά το ορεκτικό του "κυρίως πιάτου" των κρίσιμων συνομιλιών που θα λάβουν χώρα τις επόμενες εβδομάδες.

Όλο και πιο κοντά στο ζήτημα του ονόματος

Είναι γεγονός πως η Αθήνα και τα Σκόπια βρίσκονται αρκετά κοντά στο ζήτημα του ονόματος: όπως όλα δείχνουν, ως επικρατέστερο όνομα προβάλλεται το «Ανω Μακεδονία» στα σλαβικά, ήτοι «Gorna Makedonija», κυρίως διότι οι υπόλοιπες («Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), και «Νέα Μακεδονία») που ετέθησαν επί τάπητος από τον ειδικό διαμεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «βαθμολογήθηκαν» χαμηλά. 

Κρας-τεστ για Αθήνα η συνάντηση στη Σόφια

Όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες του διπλωματικού ρεπορτάζ, ενα πρώτο κρας-τεστ για την κυβέρνηση στις διμερείς συνομιλίες αποτέλεσε η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, κ. Ντιμιτρόφ. 

Ωστόσο, και με δεδομένο πως το "αγκάθι" των διαπραγματεύσεων αποτελούν τα καίρια ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας, ως κρίσιμο θεωρείται και το σύμφωνο, το οποίο συντάσσεται από τον ΥΠ.ΕΞ. σε συνεργασία με το Επιστημονικό Συμβούλιο, και το οποίο θα καθορίσει, εν πολλοίς, τα διπλωματικά θεμέλια πάνω στα οποία θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο χώρες. Το εν λόγω σύμφωνο αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του μήνα. 

Ο κ. Κοτζιάς επιθυμεί να εκμεταλλευθεί και τη συμβολική ευκαιρία μετονομασίας του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της βόρειας γείτονος από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνή Αερολιμένα Σκοπίων», προκειμένου να μεταβεί αεροπορικώς από την Αθήνα και να παραδώσει με κάθε επισημότητα την ελληνική εκδοχή του συμφώνου στον πρωθυπουργό Ζάεφ.

Τσίπρας: Το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια

Σημειώνεται ότι αναφορά στο θέμα του Σκοπιανού έκανε την Δευτέρα στην ομιλία του προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Με βάση το ίδιο σκεπτικό, την αποκατάσταση των στρεβλώσεων του παρελθόντος, κινούμαστε και σε άλλα θέματα όπως το ονοματολογικό της πΓΔΜ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: « Έχουμε αναλάβει να κλείσουμε ένα κεφάλαιο με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα. Πριν από μία εβδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ορισμένοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν ισχύει αυτό. Δεν αγνοούμε κανέναν. Όμως θα ήθελα να αναρωτηθώ ποιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης. Είναι το μήνυμα της ελληνικότητας της ιστορίας του Μ. Αλεξάνδρου; Κρούουν ανοιχτές πόρτες. Είναι μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση; Αν είναι έτσι είναι λάθος. Ή μήπως το μήνυμα είναι μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Αν είναι έτσι, τότε είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Ούτε αυτή ούτε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα. Το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Της προσωρινής ονομασίας πΓΔΜ. Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω. Να σταματήσουν οι γείτονες να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν. Και έγιναν σημαντικά βήματα, όπως με την μετονομασία του αεροδρομίου. Και να σταματήσουν τις αλυτρωτικές αναφορές. Δεν θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση, είναι όμως ο μόνος δρόμος». 

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε και επίθεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων και συρόμενος από τους ακροδεξιούς του κόμματός του άλλαξε θέση. Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι το σκάνδαλο Novartis στήθηκε για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Το αφήνω ασχολίαστο. Μήπως όμως τελικά συνέβη το αντίθετο. Μήπως κάποιοι έσπευσαν να αλλάξουν πολιτικές θέσεις για να πουλήσουν πατριωτισμό για διαπραγματευθούν κάλυψη και συγκάλυψη πρακτικών και επιλογών τους. Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο πέραν του δρόμου της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Από το να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες μας. Στη βάση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις που προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή για να είναι η ονομασία erga omnes και την αποσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού. Είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να διασφαλίσουμε μια τέτοια λύση». 

Γιλντιρίμ για πΓΔΜ: Για το όνομα μιας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα

Θέση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ πήρε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σκοπιανό ομόλογό τουΖόραν Ζάεφ δήλωσε ότι «για το όνομα μιας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε να συμπληρώσει ότι «το να προσπαθεί κάποια άλλη χώρα να το ορίζει είναι μεγάλο λάθος».

Παρά τις αιχμές που άφησε εναντίον της Αθήνας, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι η Άγκυρα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ με τρόπο «φιλικό» και μέσω «διαλόγου».

«Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου» είπε ο ίδιος.

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή
Εικόνες απείρου κάλλους στην Ελληνική Βουλή-Έπεσαν γροθιές ανάμεσα σε πρώην και νυν Βουλευτή
ΒΙΝΤΕΟ: Απόκοσμες εικόνες στην Ελλάδα, λόγω της σκόνης-«Σαν σκηνικό από τον Άρη»
Ανήλικος στην Ελλάδα, έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο μαθητή γυμνασίου-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Πνίγηκε στην αφρικανική σκόνη η Ελλάδα-Βρίσκεται στην κορύφωση του το φαινόμενο