Αποθέωση ή αποκαθήλωση για τον Θεοδωράκη το συλλαλητήριο;

Περίπου ένα 24ωρο μετά την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας για τη Μακεδονία, δύο είναι τα ζητήματα που προκαλούν τις μεγαλύτερες συζητήσεις. Το πρώτο αφορά προφανώς τον αριθμό των συμμετεχόντων, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδίδονται στη δική τους... μάχη των αριθμών. Το δεύτερο ζήτημα δεν είναι είναι άλλο από την ομιλία αλλά και την γενικότερη παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα αλλά και ποικίλες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με ορισμένους, η παρουσία ενός ιστορικού στελέχους της Αριστεράς που πέρασε από εξορίες και φυλακίσεις, σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν εκτός των άλλων και μέλη της Χρυσής Αυγής προκαλεί αλγεινή εντύπωση και αντικατοπτρίζει την πολιτική σύγχυση που εξακολουθεί να ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με άλλους, η παρουσία του γνωστού μουσικοσυνθέτη στο συλλαλητήριο και οι αναφορές του σε «αριστερόστροφο φασισμό» αποτελούν απόδειξη της αντικυβερνητικής χροιάς που είχε η συγκέντρωση, καθώς και του πατριωτισμού του κ. Θεοδωράκη. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πολιτικοί αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών τοποθετήθηκαν για το θέμα, με ορισμένους να μιλούν για αποκαθήλωση ενός ειδώλου και άλλους για απόδειξη του αναστήματος μιας ιστορικής φυσιογνωμίας.

Οι πολιτικές αντιδράσεις υπέρ και κατά

Σαφώς αρνητική ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου ο οποίος σημείωσε ότι η μετατόπισή του γνωστού μουσικοσυνθέτη σε «θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες, είναι μια θλιβερή εξέλιξη». «Δεν θεωρώ ότι ήταν μια ορθή επιλογή να εμφανιστεί και να μιλήσει με τον τρόπο που μίλησε στο συλλαλητήριο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο καθένας κρίνεται για τις πολιτικές του απόψεις και την πολιτική του στάση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, που έκανε λόγο για πολιτικούς συντελεστές της χούντας που ήταν δίπλα στο Μίκη Θεοδωράκη, "λίγα μετρά" από αυτόν, όπως είπε.

Για άθλια ομιλία έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης. «Επρόκειτο για ομιλία αίσχιστου είδους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στο «Θέμα FM», ενώ συμπλήρωσε ότι οι αναφορές του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη «βασίζονταν σε θεωρίες συνωμοσίας ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία». Στο ίδιο μήκος κύματος και o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαντάς: «Εγώ αισθάνθηκα πάρα πολύ πικραμένος και για τους χαρακτηρισμούς, που νομίζω ήταν τουλάχιστον ακραίοι, αλλά και για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει δώσει αγώνες για την Αριστερά, αγώνες ενάντια στον φασισμό, αγώνες για την πατρίδα να γίνεται ένα σύμβολο, να επιτρέπει να γίνει και σύμβολο ενός κόσμου που φαντάζομαι ότι δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση, πολιτικά μαζί του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς.

Αρνητικά σχολίασε την παρουσία του Μ. Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έκανε λόγο για "εμπρηστική ομιλία" η οποία δεν διέφερε "από την ομιλία του Φράγκου Φραγκούλη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ιστορικό, ξε-ιστορικό λάθος, πήγε. Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να είναι εκεί" τόνισε. "Τον άκουσα να λέει ότι απειλούμαστε από τα Σκόπια; Πως απειλούμαστε;".

Στον αντίποδα κινήθηκαν τα σχόλια του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου. «Το συλλαλητήριο κονιορτοποίησε την κυβερνητική προπαγάνδα. Ήταν παλλαϊκό και όχι μειοψηφικό, δημοκρατικό και όχι ακροδεξιό, πατριωτικό και όχι εθνικιστικό, αντικυβερνητικό αλλά όχι κομματικό. Η δεσπόζουσα παρουσία του Θεοδωράκη ενίσχυσε την ποιότητα και την οικουμενικότητά» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια οικειοποίησης από μέρους του Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε από την ΕΟΝ του Ιωάννου Μεταξά και έκλεισε τον κύκλο στο συλλαλητήριο πλάι σε πατριώτες και εθνικιστές. Οι ενδιάμεσες στάσεις/κυβιστήσεις παραγράφονται...».

Και οι υπόλοιπες αντιδράσεις...

Η κόρη του Γιάννη Ρίτσου, Έρη ήταν ιδιαίτερα καυστική ως προς το ότι ακούστηκε στο συλλαλητήριο  η"Ρωμιοσύνη", το μεγάλο έργο που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Έγραψε στο Facebook της σχετικά: «Ο Ρίτσος όταν έγραφε τους στίχους αυτούς δεν είχε υπ’ όψιν του τη συγκεκριμένη σημερινή χρήση από τα πάσης φύσεως παλληκάρια που γίνανε μαλλιά κουβάρια… Μαθαίνω πως στο συλλαλητήριο ακούστηκε η Ρωμιοσύνη: «Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας». Βέβαια ο Ρίτσος όταν έγραφε τους στίχους αυτούς δεν είχε υπ’ όψιν του τη συγκεκριμένη σημερινή χρήση από τα πάσης φύσεως παλληκάρια που γίνανε μαλλιά κουβάρια…(Εκτός και αν η χρήση από πλευράς διοργανωτών είναι μια συμβολική χειρονομία συμφιλίωσης με τη γείτονα χώρα. Επί μακεδονικού εδάφους όλοι μαζί, το χώμα της Μακεδονίας είναι δικό τους και δικό μας! Οπότε, πάσο!)».

Με επικριτική διάθεση έγραψε για τον λόγο του του Μίκη Θεοδωράκη και ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, ο οποίος σε άρθρο του τοποθετήθηκε ως εξής: "Σήμερα αποδείχθηκε ότι υπήρξε κάποιος που επιχείρησε όντως να «κοντύνει» τον μουσικοσυνθέτη Θεοδωράκη. Κι ήταν ο ίδιος. Ο πολιτικός κύριος Μίκης Θεοδωράκης. Που επέτρεψε το έργο του του να γίνει το ηχητικό φόντο σε μια συγκέντρωση που «όσοι συμμετείχαν δεν ήταν όλοι φασίστες», αλλά που όλοι οι φασίστες ήταν εκεί. Όσο για την ομιλία του; Οι ύμνοι και οι πανηγυρισμοί από εκείνους που πολέμησαν τα τραγούδια του, από εκπροσώπους, από  υποστηρικτές και «σπορές» αυτών που τα απαγόρευαν, αποτελούν ασφαλή ένδειξη για το περιεχόμενο της. Έχει συμβεί όχι λίγες φορές, αλλού να βρίσκεται το έργο μεγάλων δημιουργών και αλλού να πορεύονται οι ίδιοι οι δημιουργοί."

Πηγή: The Toc

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Αμίλητος αποχώρησε από το δικαστήριο ο Μάνος Δασκαλάκης-«Νιώθει δικαιωμένος»
Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία