Τηλεοπτικές άδειες: 6 τελικά οι υποψήφιοι που κατέθεσαν φάκελο

Έληξε στις 15.00 η προθεσμία για την κατάθεση φακέλων για το διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας που θα διενεργήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, 6 υποψήφιοι κατέθεσαν φάκελο. Πρόκειται για τον ΣΚΑΙ (την προηγούμενη Τρίτη), το Star, τον Alpha, τον ΑΝΤ1 και το Ε. Αίτηση κατέθεσε και η εταιρεία Ελληνική Τηλεοπτική με εκπρόσωπο τον δημοσιογράφο Μάκη Γιομπαζολιά, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη.

Οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε έως τις 15.00 το μεσημέρι να υποβάλουν τους φακέλους με τα απαραίτητα έγγραφα, παράβολο 30.000 ευρώ και εγγυητική επιστολή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η προκήρυξη ζητούσε από τα εταιρικά σχήματα ή κοινοπραξίες, τα πλήρη στοιχεία των μετόχων που έχουν ποσοστό από 1% και πάνω. Οσοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις θα πάρουν από μία τηλεοπτική άδεια με τίμημα 35 εκατομμυρίων ευρώ για 10 χρόνια.Ενώ  αν ήταν περισσότεροι από 7 θα γινόταν δημοπρασία.

Εκτός το Mega - Τι είπε ο Ν. Παππάς για την έβδομη ορφανή άδεια    

Εκτός διαδικασίας για την χορήγηση άδειας έμεινε το Mega, μετά από απόφαση των μετόχων του, σκορπώντας απογοήτευση στους απλήρωτους εργαζόμενους του ιστορικού σταθμού.

Ωστόσο μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά για την έβδομη «ορφανή» άδεια αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον. Ερωτηθείς το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά το πέρας της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων για την περίπτωση που μια άδεια είναι «ορφανή» ο υπουργός τόνισε ότι εφόσον τελειώσει η διαδικασία και υπάρξει ένας ενδιαφερόμενος θα δοθεί με το ίδιο τίμημα ενώ αν υπάρξουν δυο μνηστήρες θα δημοπρατηθεί.

Η διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων  θα ξεκινήσει την Δευτέρα στις 9:00 το πρωί παρουσία εκπροσώπων των τηλεοπτικών σταθμών. 

Μετά την ολοκλήρωση της αποσφράγισης και μέσα σε διάστημα δέκα ημερών θα πρέπει να υποβληθούν οι ενστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν.

Πότε πρέπει να κλείσουν όσα κανάλια δεν καταθέσουν άδεια    

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποια από τα τωρινά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας δεν καταθέσουν φάκελο, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Περίπου στις 17.30 το απόγευμα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων που κατέθεσαν φάκελο.

H ανακοίνωση των εργαζομένων του MEGA:

«Αυτές τις ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έγκλημα σε βάρος 420 εργαζομένων του MEGA. Δημοσιογράφοι, Τεχνικοί και Διοικητικοί υπάλληλοι στήριξαν απλήρωτοι εδώ και 2 χρόνια το κανάλι προκειμένου να μην κλείσει. Τώρα αποκαλύπτεται ότι εξαπατήθηκαν.

Στα ταμεία των τραπεζών συσσωρεύθηκαν 50 εκ. ευρώ από διαφημίσεις, όμως οι μέτοχοι του καναλιού αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. To MEGA οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο.

Οι μέτοχοι του MEGA και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη στιγμή. 420 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους τίθενται σε άμεσο κίνδυνο».

. Η πρώτη αντίδραση ήταν η δημοσιοποίηση ενός κειμένου μέσω τριών καρτών που προβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το οποίο αναφέρει τα εξής:


- «Αυτές τις ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έγκλημα σε βάρος 420 εργαζομένων του MEGA. Δημοσιογράφοι, Τεχνικοί και Διοικητικοί υπάλληλοι στήριξαν απλήρωτοι εδώ και 2 χρόνια το κανάλι προκειμένου να μην κλείσει. Τώρα αποκαλύπτεται ότι εξαπατήθηκαν.

- Στα ταμεία των τραπεζών συσσωρεύθηκαν 50 εκ. ευρώ από διαφημίσεις, όμως οι μέτοχοι του καναλιού αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. To MEGA οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο.

- Οι μέτοχοι του MEGA και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη στιγμή. 420 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους τίθενται σε άμεσο κίνδυνο».

Παππάς: Αρτια και συμπαγής η διαδικασία

Αρτια και συμπαγής η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες είπε σε δήλωση του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππά μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φακέλων.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η τηλεοπτική αγορά και το τηλεοπτικό τοπίο να κάνουν τα βήματα για το μέλλον, ανέφερε, ο υπουργός.

«Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και φαίνεται ότι είναι θετικές. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια, μία διαδικασία συμπαγή και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις λοιπόν, η τηλεοπτική αγορά, το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις. Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά».

 

Δειτε Επισης

Στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών-Συζητά θετική ατζέντα
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε τρεις ρίχνει την ευθύνη ο Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του-Οι εξηγήσεις Γεωργιάδη
Τι ποσοστό θέλει στις Ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης και σε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες