Ένα πλοίο φορτωμένο με… εκρηκτικά από την Τουρκία κατασχέθηκε στην Κρήτη

Φορτηγό πλοίο, που μετέφερε εκρηκτικές ύλες από την Τουρκία στη Λιβύη, και το οποίο εντοπίστηκε να πλέει στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Νικολάου Κρήτης, κατασχέθηκε από τις αρχές του ελληνικού λιμενικού σώματος.

Το οκταμελές πλήρωμα του πλοίου «Andromeda», σημαίας Τανζανίας, συνελήφθη, ενώ ερευνώνται τα δρομολόγια που ακολούθησε το συγκεκριμένο πλοίο, κατά το προηγούμενο διάστημα. Από τις αρχές ερευνάται επίσης η πληροφορία ότι το φορτηγό πλοίο είχε προσεγγίσει και λιμάνια της Κύπρου. Ιδιοκτήτης του πλοίου φέρεται να είναι η εταιρεία Andromeda Shipping.

Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, στις 06-01-2018 "εντοπίστηκε από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το φορτηγό πλοίο “ANDROMEDA” σημαίας Τανζανίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης».

Δύο ημέρες αργότερα, κρίθηκε απαραίτητος ο ενδελεχής έλεγχος του φορτίου του εν λόγω πλοίου, το οποίο αποτελείτο από 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες και 11 δεξαμενές υγραερίου. Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή στον πλοίαρχο του «Andromeda» να καταπλεύσει στον λιμένα Ηρακλείου Κρήτης, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος.

Τα εμπορευματοκιβώτια που μετέφερε το πλοίο περιείχαν πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία και ειδικό τζελ, ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών. Το πλοίο και το φορτίο του κατασχέθηκαν, ενώ κατόπιν επιθεώρησης του πλοίου διαπιστώθηκαν 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του.

`Επειτα από συντονισμένη επιχείρηση κλιμακίου ειδικών αποστολών, τα οκτώ μέλη του πληρώματος, δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός, συνελήφθησαν. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, τα μέλη του πληρώματος έπεσαν σε αντιφάσεις, ενώ προέκυψε ότι ο πλοίαρχος έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη του «Andromeda» να μεταβεί στο λιμάνι της Μισουράτας στη Λιβύη και όχι στο Τζιμπουτί, όπως ανέφεραν τα έγγραφα του πλοίου.

Επιπλέον, αν και εντοπίστηκε σχετική εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου, στις 18 Δεκεμβρίου, δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν, που είχαν δηλωθεί ως προορισμός του φορτίου.

Σύμφωνα με Κοινοτική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται η μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή.

Το πλήρωμα του πλοίου θα οδηγηθεί αύριο στην Εισαγγελία Πειραιά, από όπου αναμένεται να λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απολύθηκαν πέντε δικαστές στην Ελλάδα λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων
Αν η Γαλλία ζητήσει εγγράφως Crotale, η Ελλάδα θα συναινέσει
Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών
Στην Εισαγγελία παρέδωσε το ΥΠΕΣ Ελλάδας το πόρισμα για διαρροή email αποδήμων
Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση δύο μαθητριών
Στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών-Συζητά θετική ατζέντα
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε τρεις ρίχνει την ευθύνη ο Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του-Οι εξηγήσεις Γεωργιάδη