Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Δεν είναι στόχος του ΔΝΤ οι καθυστερήσεις

  
Την πολυπόθητη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προς την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης φέρεται να έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
 
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου διήρκεσε μία ώρα. Αρχικά ήταν παρόντες και συνεργάτες και των δύο, όμως στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας και η κ.Λαγκάρντ συζήτησαν κατ ιδίαν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επρόκειτο για μία “ειλικρινή συζήτηση”. Ο κ.Τσίπρας είπε στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος είναι κρίσιμη παράμετρος για την ολοκλήρωση του προγράμματος και η κ.Λαγκάρντ συμφώνησε πως δεν πρέπει να υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις.
“Δεν είναι στόχος του Ταμείου οι καθυστερήσεις”, φέρεται ειδικότερα να είπε η κ.Λαγκάρντ.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν απευθείας επικοινωνία.
Από την πλευρά του πρωθυπουργού ετέθη επίσης στην κ.Λαγκάρντ το ζήτημα των διαρροών από την πλευρά του Ταμείου. Διαρροές που αφορούσαν σε ενδεχόμενο μετάθεσης της αξιολόγησης για αργότερα και είχαν προκαλέσει και την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου τη Δευτέρα κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Τσακαλώτος έστειλε μήνυμα προς την Ουάσιγκτον και δη προς το ΔΝΤ, να καταστήσει σαφές τι ακριβώς ζητά από την Αθήνα, δηλώνοντας: “Ζητούμε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση απέναντι στην Ελλάδα. Εγώ ως βασικός διαπραγματευτής, διαπραγμάτευση μέσω διαρροών δεν πρόκειται να κάνω”.
Και ο κ.Τσίπρας λοιπόν είπε στην κ.Λαγκάρντ: “Οι διαρροές δε βοηθάνε, πρέπει να σταματήσουν”.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συμφωνησε και κράτησε αποστάσεις από τις διαρροές αυτές. Συνεργάτες της κ.Λαγκάρντ έλεγαν μάλιστα στη συνέχεια ότι διαρροή για το ασφαλιστικό με αίτημα για αυστηρότερες ρυθμίσεις και με τη φράση “ζητήσαμε αγελάδα και μας έφεραν γάτα” δεν υπήρξε ποτέ.
Η ελληνική πλευρά ήθελε να λάβει τη -δημόσια τουλάχιστον- δέσμευση του ΔΝΤ ότι από τη δική του πλευρά δε θα τρενάρει τις διαπραγματεύσεις, καθώς έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι οι δανειστές “παίζουν” για άλλη μία φορά “στις καθυστερήσεις” με στόχο να μετατεθεί η αξιολόγηση όσο πιο κοντά στην επόμενη ημερομηνία που η Αθήνα θα καλείται να εξοφλήσει υποχρεώσεις και άρα θα έχει όπως και πέρυσι τον Ιούνιο πρόβλημα ρευστότητας, προκειμένου να πιεστεί.
Τόσο η συνάντηση Τσίπρα με Λαγκάρντ όσο και η δημόσια τοποθέτηση του κ.Τσακαλώτου στη συνέντευξη τύπου, είχαν συνεπώς ως στόχο να διαμηνυθεί στους δανειστές πως η κυβέρνηση επιθυμεί την ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς προσκόμματα.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».
ΠΗΓΗ: News247

Δειτε Επισης

Σημαντική πρόοδος στη Θετική Ατζέντα, λένε οι ΥΦΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας
ΒΙΝΤΕΟ: Στον δρόμο για το Παρίσι η Ολυμπιακή Φλόγα
Απολύθηκαν πέντε δικαστές στην Ελλάδα λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων
Αν η Γαλλία ζητήσει εγγράφως Crotale, η Ελλάδα θα συναινέσει
Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών
Στην Εισαγγελία παρέδωσε το ΥΠΕΣ Ελλάδας το πόρισμα για διαρροή email αποδήμων
Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση δύο μαθητριών
Στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών-Συζητά θετική ατζέντα
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα