Τσίπρας: «Το 2018 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας»

"Το 2018 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας", δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, όπου έδωσε το στίγμα των στόχων της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, εκτίμηση του ιδίου και της κυβέρνησης είναι ότι το 2018, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, η χώρα θα σημειώσει ανάκαμψη και θα ανακτήσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή. «Στη μέση του 2018, τον Αύγουστο του 2018, προβλέπεται το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος στήριξης, άρα βγαίνουμε από τα μνημόνια και, το κυριότερο, έχω την αίσθηση ότι βγαίνουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με αυτό που βρισκόμασταν τρία χρόνια πριν», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης στη μετά-μνημονιακή εποχή, ιδιαίτερη σημασία έχει η προσπάθεια αποφυγής των παθογενειών του παρελθόντος, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Η χώρα, είπε, δεν πρέπει ποτέ ξανά να χάσει τον έλεγχο των οικονομικών και δημοσιονομικών της στοιχείων και να παραδώσει μεγάλο τμήμα της κυριαρχίας της στους δανειστές.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένας τέτοιος φαύλος κύκλος, θα πρέπει η χώρα να μην επαναλάβει τις παθογένειες που την οδήγησαν στην χρεοκοπία, τόνισε, εξηγώντας ότι «το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, την αύξηση της οικονομίας ως φούσκα με θαλασσοδάνεια και με ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, την ατιμωρησία των υπευθύνων, όλα αυτά τα κατάλοιπα ενός παρελθόντος και μιας εποχής που μας οδήγησαν στην κρίση πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να τα ξεπεράσουμε αλλά, ξέρετε, αυτή θα είναι μια διαρκής και συνεχής πάλη και μάχη που θα διαρκέσει και μετά τον Αύγουστο του 2018».

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η περίοδος της κρίσης αποτέλεσε για την Ελλάδα μια εθνική τραγωδία, όπου η χώρα έχασε το 25% του εθνικού της πλούτου, χωρίς να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός που θα πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς αποφυγή για το μέλλον.

Σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το 2018, την οποία ζητά η αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι ενδιαφέρεται για την «παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος», και «όχι για την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία», ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το έτος των εκλογών θα είναι το 2019, δηλαδή η λήξη της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβέρνησης.

«[…] Τότε θα είναι πολύ ευνοϊκότερες οι συγκρίσεις σε σχέση με το πού βρισκόμασταν όταν παραλάβαμε και σε τι κατάσταση θα παραδώσουμε τη χώρα, έξω δηλαδή από τα μνημόνια, με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς, με μια οικονομία που θα μπορεί να δανείζεται ξανά, με τα μεγέθη της ανεργίας πολύ-πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που παραλάβαμε», υπογράμμισε. Επιπλέον, η εξάντληση της τετραετίας αποτελεί προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, της πολιτικής και οικονομική σταθερότητας, η οποία θα συμβάλει και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις με τους εταίρους.

Ερωτηθείς σχετικά με την εξωτερική πολιτική στο Σκοπιανό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ως προς τα συγκεκριμένα ζητήματα, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή η αισιοδοξία μένει να επικυρωθεί και από έργα, καθώς και από τη βούληση και τη στάση της άλλης πλευράς.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, στη Θεσσαλονίκη. «[… ] Θα εργαστούμε, νομίζω, σε αυτή την κατεύθυνση με εποικοδομητικό τρόπο και από τις δυο πλευρές παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι σε όλους μας γνωστά στις σχέσεις μας. Αλλά πιστεύω ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μην συνομιλεί, να μην έχει κανάλια επικοινωνίας και επαφής, να μην προσπαθεί τα προβλήματα τα υπαρκτά να τα αντιμετωπίσει», σημείωσε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο της επικοινωνίας, παρά τις υπαρκτές διαφορές.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εικόνες απείρου κάλλους στην Ελληνική Βουλή-Έπεσαν γροθιές ανάμεσα σε πρώην και νυν Βουλευτή
ΒΙΝΤΕΟ: Απόκοσμες εικόνες στην Ελλάδα, λόγω της σκόνης-«Σαν σκηνικό από τον Άρη»
Ανήλικος στην Ελλάδα, έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο μαθητή γυμνασίου-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Διέρρηξαν το σπίτι του Βιλντόνα την ώρα του Παναθηναϊκός-Μακάμπι
Με βαρύ κατηγορητήριο οι 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Σε ύφεση η φωτιά στην Πάρο-Επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά στην Πάρο, καίει κοντά σε σπίτια-Μήνυμα από το 112 για εκκένωση