Ενοχλημένη η Αθήνα για τους ελέγχους επιβατών από Ελλάδα προς Γερμανία

Ενόχληση επικρατεί στην ελληνική Κυβέρνηση για το ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με τους ελέγχους επιβατών από την Ελλάδα σε γερμανικά αεροδρόμια.

Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν ότι, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών προς τον Έλληνα Υπουργό για διακριτική και προσωρινή εφαρμογή του μέτρου, στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Πρόκειται για ένα μέτρο που τυπικά αφορά τις χώρες εκτός «συνθήκης του Σένγκεν», το οποίο όμως διασταλτικά εφαρμόζεται σε επιβάτες προερχόμενους από την Ελλάδα, οι οποίοι υποβάλλονται σε ελέγχους διαβατηρίων, κατά την άφιξή τους στα γερμανικά αεροδρόμια. Οι έλεγχοι που διεξάγονται αφορούν επιβάτες που φθάνουν στη Γερμανία από ελληνικά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών, στις 13 Οκτωβρίου, η Γερμανία ενημέρωσε για την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου συνόρων για άλλο ένα εξάμηνο.

Σε διμερή επικοινωνία του Γερμανού ΥΠΕΣ κ. Ντε Μεζιέρ με τον Νίκο Τόσκα, ο Γερμανός Υπουργός είχε υποσχεθεί εμφατικά ότι οι έλεγχοι θα είναι επιλεκτικοί και δεν θα αφορούν Ευρωπαίους πολίτες, θα διεξάγονται εντός της περιοχής ελέγχου Σένγκεν στα αεροδρόμια και θα γίνονται διακριτικά.

Σύμφωνα με του ελληνικό Υπουργείο, παρά τις διαβεβαιώσεις της γερμανικής πλευράς, οι έλεγχοι γίνονται στο σύνολο των επιβατών, δεν είναι διακριτικοί και σε τουλάχιστον μια περίπτωση έγιναν σε τμήμα αεροδρομίου εκτός της περιοχής ελέγχου Σένγκεν.
Από την πλευρά του, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να περάσουν στο γερμανικό έδαφος με πλαστά ελληνικά έγγραφα.

«Στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1000 παράτυπες είσοδοι», ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας στην Deutsche Welle, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό όλων των υπόλοιπων πτήσεων από χώρες της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»