Εκλογές Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα: Μεγάλη η προσέλευση πολιτών στον Β΄ γύρο

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, που αναμένεται να ανέλθει στις 160.000, ολοκληρώνεται στις 20:00’ η εκλογή αρχηγού στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πριν τις 19:00’ είχαν ψηφίσει περί τις 147.000 πολίτες, με ροή ψηφοφόρων περί τους 220 ανά λεπτό.

Η συμμετοχή είναι το κρίσιμο στοιχείο της σημερινής ψηφοφορίας, αφού, το πόσοι από τους 214 χιλιάδες ψηφοφόρους του πρώτου γύρου θα ξαναπάνε στις κάλπες, θα καθορίσει το αποτέλεσμα αλλά και ίδιο το εγχείρημα δημιουργίας του νέου φορέα. 

Ασφαλές αποτέλεσμα για την ηγεσία του νέου φορέα, την οποία διεκδικούν η κα Φώφη Γεννηματά και ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, αναμένεται μεταξύ 21:00' και 21:30’

Οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας ψήφισαν πριν το μεσημέρι εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα και τη βούλησή τους να εξασφαλίσουν την ενότητα του χώρου την επόμενη μέρα.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ψήφισε στο Καματερό στην εκλογική διαδικασία για το νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.  «Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για την νίκη», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο Ηράκλειο Κρήτης υπογραμμίζοντας ότι η φλόγα της ελπίδας που άναψε, όπως είπε, την προηγούμενη Κυριακή, πρέπει να κρατηθεί ζωντανή.

Ενότητα ζήτησαν Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος

Σε δήλωσή του ο Κώστας Σημίτης σημειώνει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές το οποίο θα βοηθήσει τον πολιτικό χώρο να απαντήσει στα δύο κύρια, όπως λέει, προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης.

«Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας κεντρο-αριστερής παράταξης, που συνενώνει διάφορες τάσεις και ομάδες σε μια κοινή πορεία. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει άμεση συνέχεια. Να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές, για να απαντήσει ενωμένο στα δυο κύρια προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης. Η παραδοσιακή άποψη πως "οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν" δεν πρέπει να ισχύσει. Ένας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντικής επιτυχίας: Όλοι μαζί», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η μεγάλη συμμετοχή της προηγούμενης Κυριακής έδειξε ότι ο κόσμος της Κεντροαριστεράς απαιτεί σεβασμό στη φωνή του.

«Το μήνυμα το στέλνει ο ίδιος ο πολίτης σήμερα. Ο προοδευτικός πολίτης. Την προηγούμενη Κυριακή, όπως και σήμερα, με τη συμμετοχή του ο πολίτης έδειξε ότι απαιτεί σεβασμό στη φωνή του, σεβασμό στην άποψή του για να μπορεί να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη στα χέρια του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο προοδευτικός πολίτης θέλει να πορευτούμε με βάση τις αλήθειες και όχι τα πολλά και μεγάλα ψέματα τα οποία επέτειναν, εμβάθυναν την κρίση και σκέπασαν τα πραγματικά αίτια της κρίσης».

Με τη σειρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την έξοδο του από το εκλογικό κέντρο, δήλωσε:

Το βήμα που ολοκληρώνεται σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως, το στοίχημα της χώρας θα κερδηθεί στην προγραμματική αντίληψη, στην πρότασή μας. Στη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα της κοινωνίας. Όποιος μιλά συγκεκριμένα, ολοκληρωμένα, υπεύθυνα και λέει εφικτά πράγματα που θα βγάλουν τη χώρα στο μέλλον, αυτός θα κερδίσει το στοίχημα. Αυτό πρέπει να κάνει η δημοκρατική παράταξη. Εκεί κρίνεται το πολιτικό παιχνίδι πριν κριθεί στους εκλογικούς αριθμούς.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου, εάν προϋπόθεση είναι η ενότητα, ο ίδιος απάντησε: «Αυτό είναι ηθική υποχρέωση όλων εκείνων που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία».

Δειτε Επισης

Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή
Το συγκλονιστικό γράμμα της 12χρονης στον Κολωνό-«Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου»