Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σύμη (pics)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί το νησί της Σύμης, όπου καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία. Από την κακοκαιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή του Γυαλού αλλά εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί και στους άλλους οικισμούς ενώ στο νησία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.

Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε. Ήδη έχουν μεταβεί από τη Ρόδο, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεργεία της Πυροσβεστικής που κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού.

Από το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, και οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Συνολικά, από πλευράς Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Συμη αν χρειαστεί.

Eεξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη,  για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού,  δήλωσε του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στο νησί.
 
Δείτε τις εικόνες:

Δειτε Επισης

Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν-Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία