Συμβιβαστική πρόταση για το θέμα του Ελληνικού

Σε μια συμβιβαστική πρόταση, που φαίνεται να ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να προβληματίζει τον επενδυτή, κατέληξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση για το θέμα του Ελληνικού.
 
Το ΚΑΣ αποφάσισε την ανακήρυξη ως αρχαιολογικής ζώνης 280 από τα συνολικά 6200 στρέμματα της έκτασης της περιοχής στο παλιό αεροδρόμιο, όπου έχει ήδη συμφωνηθεί να προχωρήσει μια μεγάλη επένδυση ανάπλασης. Τα μέλη του ΚΑΣ κατέληξαν στη συγκεκριμένη απόφαση μετά από πολύμηνες αναβολές και ενώ είχε προηγηθεί έντονο πολιτικό παρασκήνιο.
 
Σημειώνεται ότι το ΚΑΣ απέρριψε την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης.
 
Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση, στην υπόλοιπη έκταση (5950 περίπου στρέμματα) μπορεί να προχωρήσει η εφαρμογή του μνημονίου το οποίο υπέγραψαν το Υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό ΑΕ, και στο οποίο προβλέπονται οι ενέργειες που θα οφείλει να κάνει ο επενδυτής αν βρεθούν αρχαία κατά τη διάρκεια της ανάπλασης. Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφρασαν, μετά την απόφαση του ΚΑΣ, την ικανοποίησή τους για τη νέα εξέλιξη, και σημείωσαν ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με την τήρηση του νόμου και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες αντιδράσεις κύκλων του επενδυτή, η εταιρεία εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με το σκέλος της απόφασης για τα 280 στρέμματα, καθώς πρόκειται για περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται το σημείο στο οποίο σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου καθώς και κατοικιών.

Δειτε Επισης

Τι ποσοστό θέλει στις Ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης και σε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης