Απαγωγή Λεμπιδάκη: Ο «εγκέφαλος» και οι άλλοι δράστες

Νέα στοιχεία για το προφίλ των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά το τέλος της εξάμηνης περιπέτειας του επιχειρηματία. Ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στις Αστυνομικές Αρχές περιγράφοντας εδώ και ώρες τα όσα έζησε στα χέρια των απαγωγέων του, τους τελευταίους έξι μήνες. 

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 12 συλλήψεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην όλη υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται συνολικά 15 άτομα. Ολοι οι συλληφθέντες είναι Κρητικοί, εκτός από έναν που είναι από τη Θεσσαλονίκη, υπήκοος FYROM, και φέρεται ότι είναι αυτός που φύλαγε το θύμα της απαγωγής.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένα ανήλικο κορίτσι, κόρη ενός από τους απαγωγείς. Το κορίτσι, άτομο υπεράνω υποψίας, φαίνεται ότι είχε ρόλο στην απαγωγή, βοηθώντας στις επικοινωνίες.  

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι επίσης δύο άτομα ιδιοκτήτες της μάντρας, τα οποία φέρεται να είχαν καλή οικονομική επιφάνεια, υπέστησαν όμως οικονομικά πλήγματα λόγω κρίσης. Αυτή ίσως είναι και μια από τις αιτίες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της απαγωγής. 

Ο ρόλος του μεσίτη και το ανήλικο κορίτσι 

Συνελήφθησαν επίσης δύο καταστηματάρχες, ένας ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας, ενώ εξετάζεται εάν εμπλέκεται άτομο που είχε κατηγορηθεί για την απαγωγή Παναγόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα κρητικά ΜΜΕ (cretalive, cretapost) -προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται- ο τελευταίος είναι πιθανόν να ήταν και ως εγκέφαλος της απαγωγής. Επίσης στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας μεσίτης, ο οποίος φέρεται ως πατέρας του ανήλικου κοριτσιού. 

Κρίσιμος για τον εντοπισμό του κρησφύγετου των δραστών από την ΕΛΑΣ υπήρξαν οι επικοινωνίες που έκαναν οι συλληφθέντες αλλά και οι κινήσεις του ανήλικου κοριτσιού που έκανε περιφερειακές αλλά ουσιαστικές ενέργειες για τους απαγωγείς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έρευνες της η αστυνομία αναζητούσε πληροφορίες από καταστήματα πώλησης χρόνου ομιλίας κινητών και εκεί ενδεχομένως να έπαιξε κάποιο ρόλο η ανήλικη. 

Κομβικό σημείο της όλης υπόθεσης αποτελεί το τελευταίο βίντεο που έστειλαν οι απαγωγείς. Σε εκείνο το σημείο, οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια επιχείρηση εντοπισμού η οποία ωστόσο δεν απέδωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες από τις 30 Μαρτίου 2017, οπότε απήγαγαν τον 53χρονο επιχειρηματία, είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο στάδιο -όταν πια είχε εντοπιστεί το κρησφύγετο- σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι θερμικές κάμερες έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Οι αστυνομικοί έβλεπαν μονίμως ένα άτομο ακίνητο και έτσι φαίνεται πως συμπέραναν ότι επρόκειτο για τον επιχειρηματία. Προκειμένου δε να προχωρήσουν στην επέμβαση στο σημείο και πάλι μέσω θερμικών καμερών περίμεναν τη χρονική στιγμή που θα βρίσκονταν στο σημείο όσο το δυνατόν λιγότεροι από τους απαγωγείς, προκειμένου να απελευθερώσουν τον Λεμπιδάκη.  Στην επιχείρηση αρχικά συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της μάντρας και ένα άτομο που ήταν ο φρουρός στο κρησφύγετο των απαγωγέων. Δεν υπήρξε αντίσταση, υπήρξε απόλυτος αιφνιδιασμός δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ. Οι απαγωγείς κρατούσαν φυλακισμένο τον επιχειρηματία, δεμένο με αλυσίδα από το πόδι, για να μην μπορεί να φύγει, ενώ τον πρόσεχε ένας από αυτούς. 

Πώς φτάσαμε στη σύλληψη των απαγωγέων 

Περισσότερο από τρεις μήνες πριν, οι άνδρες της ΕΛΑΣ είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν κάποιους από τους δράστες της απαγωγής του επιχειρηματία στην Κρήτη, αλλά δεν έκαναν καμία κίνηση έως ότου διασφαλίσουν απόλυτα τη ζωή και την ακεραιότητα του απαχθέντος.

Το νήμα της υπόθεσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα επιβαίνοντες σε ΙΧ αυτοκίνητο, δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα. Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.

Από την στιγμή αυτή το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Κρήτη με την πολύτιμη συνεργασία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Δειτε Επισης

Σημαντική πρόοδος στη Θετική Ατζέντα, λένε οι ΥΦΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας
ΒΙΝΤΕΟ: Στον δρόμο για το Παρίσι η Ολυμπιακή Φλόγα
Απολύθηκαν πέντε δικαστές στην Ελλάδα λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων
Αν η Γαλλία ζητήσει εγγράφως Crotale, η Ελλάδα θα συναινέσει
Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών
Στην Εισαγγελία παρέδωσε το ΥΠΕΣ Ελλάδας το πόρισμα για διαρροή email αποδήμων
Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση δύο μαθητριών
Στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών-Συζητά θετική ατζέντα
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα