Η επομένη ημέρα των πυρκαγιών

Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, αποφασίστηκε η αποζημίωση των πολιτών εκείνων των οποίων οι κατοικίες έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές, αλλά και των ιδιοκτητών παραγωγικών μονάδων που έχουν πληγεί από τις φωτιές. Επιπλέον, τα μέτρα προβλέπουν παροχή φορολογικών διευκολύνσεων για τους πληγέντες.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών και δασοτεχνικών έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να προστατευτούν οι περιοχές από τη διάβρωση και τα ενδεχόμενα πλημμύρας, ενώ με άμεσες διαδικασίες θα οριοθετηθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις και θα κηρυχθούν αναδασωτέες.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε «πάρα πολύ καλά, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών, ωστόσο, άρχισε με έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για κωλυσιεργία και επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.

«Οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο facebook στην οποία παραθέτει και έξι προτάσεις για «μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών».

«Καλή επιστροφή στην ξαπλώστρα», απάντησε στον κ. Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και κατηγορεί τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εγκαλούσε την κυβέρνηση για ολιγωρία από παραλία των Χανίων.

Σε κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης και απόδοσης ευθυνών κινήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στην κυβέρνηση τεράστιες ευθύνες για τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό αλλά και για την απουσία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το ΚΚΕ ζητά να γίνουν αμέσως προσλήψεις και μονιμοποιήσεις πυροσβεστών και να σταματήσουν οι μισθολογικές περικοπές, ενώ η Ένωση Κεντρώων κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι "απόλαυσε" το θέαμα της καταστροφής εναερίως.
 
Την ίδια ώρα, ο πρώτος απολογισμός από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής είναι τραγικός. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 18.500 στρέμματα δασικής γης κάηκαν, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν δέκα κατοικίες. Η περιβαλλοντική ζημιά που έγινε σε έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου του Λεκανοπεδίου είναι ανυπολόγιστη. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση δασολόγων που δήλωσαν στο ΑΠΕ ότι θα χρειαστούν τρεις δεκαετίες για την αποκατάσταση των καμένων. Ταυτόχρονα, επισήμαναν ότι σημαντικές αλλαγές θα σημειωθούν στο μικροκλίμα και τη φυσική ισορροπία της περιοχής, γεγονός που επηρεάζει συνολικά την υγεία του πληθυσμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές-Μητσοτάκης κατά πάντων
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του