Στα καμμένα της Αττικής ο Τσίπρας (pics&vid)

«Να είστε καλά, είμαστε ευγνώμονες»: με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης και την τοπική κοινωνία της Ανατολικής Αττικής. Είχε προηγηθεί η πτήση με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.
 

Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλο επίτευγμα», ζητώντας, από την άλλη, εγρήγορση.

Μέσω του ασυρμάτου απευθύνθηκε και σε όλους τους πυροσβέστες, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και υπογράμμισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων: επί τέσσερα μερόνυχτα έδωσαν μάχη με τη φωτιά και κατάφεραν να την περιορίσουν χωρίς ανθρώπινα θύματα. «Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνατε», συν τοις άλλοις γιατί όλοι –Πυροσβεστική, Τ.Α., εθελοντές, τοπική κοινωνία- αντιμετώπισαν την κατάσταση χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων («πήρατε τα παιδιά στα χέρια», είπε χαρακτηριστικά), ενώ αναφέρθηκε επίσης και στη δύσκολη μορφολογία του εδάφους αφενός, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αφετέρου: είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΜΥ δίνει τοπική πρόγνωση 4-5 Μποφόρ, οι άνεμοι έπνεαν πολύ πιο ισχυροί στις πληγείσες περιοχές, λόγω του μικροκλίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε εγρήγορση και για το υπόλοιπο του Αυγούστου, λόγω των μελτεμιών.
 
 
Η πυρκαγιά του 2009 κατέκαψε 10πλάσια έκταση
 
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την κατάσταση από ψηλά, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι «απόλυτα ελεγχόμενη», εκτιμώντας σε 15.000 στρέμματα την έκταση που κάηκε. Και θύμισε ότι η μεγάλη πυρκαγιά, στον ίδιο τόπο, του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, κατέκαψε 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη.
 
Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».

Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

Ενώ πολύ χαρακτηριστικά και όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου: χθες από το ίδιο σημείο, στην Αγία Κυριακή, έβλεπε τους καπνούς -τους παρομοίασε με το «μανιτάρι» της Χιροσίμα-, χωρίς να μπορεί να κρύψει το φόβο του, εκείνη τη στιγμή, για επέκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα, ακόμη και για ανθρώπινες απώλειες. Όμως, «όλο το παιχνίδι κρίθηκε χθες το βράδυ», όταν οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στις εστίες ανάφλεξης ακόμη και με 300 μέτρα σωλήνα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πυροσβέστες, στελέχη της ΕΜΑΚ και εθελοντές.
 
30 χρόνια θα χρειαστεί η αποκατάσταση της ζημιάς
 
Έως και τρεις δεκαετίες θα απαιτηθούν για να αποκατασταθεί το τραύμα που άφησαν στις καμένες περιοχές οι πυρκαγιές, τονίζουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ οι ειδικοί υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν τόσο στην ισορροπία της φύσης όσο και στην υγεία του ανθρώπου.
 
«Το δάσος είναι ένας φυσικός προστατευτικός μανδύας για την υγεία του ανθρώπου. Εάν ανατρέξετε στις μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα δείτε ότι υπάρχουν θάνατοι που οφείλονται στα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Και δεν εννοούμε την κάπνα, αλλά ρύπους που απορροφούνται από τα δέντρα» δηλώνει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Γρηγόρης Βάρρας.
 
«Είναι βέβαιο ότι το μικροκλίμα της περιοχής θα αλλάξει και μαζί του θα αλλάξει και η φυσική ισορροπία. Χωρίς τα χελιδόνια, τα κοτσύφια και τα σπουργίτια, αυτούς τους θηρευτές των εντόμων, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα δεν θα έχουν κανέναν φυσικό περιορισμό» σημειώνει από την πλευρά του ο Μιχάλης Πετράκης, περιβαλλοντολόγος και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
 
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένα δέντρο αναπτύσσεται σε τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ για τη συνολική αποκατάσταση του οικοσυστήματος ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τριάντα χρόνια.
 
Στο μεταξύ θα έχει στερηθεί η περιοχή τη φυσική της προστασία από τις βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος των καταστροφικών πλημμυρών.
 
Βίντεο/Φωτο: protothema
 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Αμίλητος αποχώρησε από το δικαστήριο ο Μάνος Δασκαλάκης-«Νιώθει δικαιωμένος»
Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία