Στο μέτωπο Μετόχι και Μικροχωρίου η μάχη των πυροσβεστών

Στο Μετόχι και το Μικροχώρι συνεχίζουν να δίνουν την κύρια μάχη οι πυροσβέστες στην Ελλάδα.
Το πλέον ενεργό μέτωπο στη μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής εντοπίζεται από την πλευρά του Καπανδριτίου, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα από τις πύρινες εστίες στον Κάλαμο.
Ενημέρωση από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος για τις πυρκαγιές του τελευταίου 24ώρου, μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η ΕΡΤ.
Η νύχτα κύλησε κυρίως με αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς και ιδίως προς την πλευρά του Καπανδριτίου, τις οποίες αντιμετώπισαν ικανοποιητικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Με το πρώτο φως ξεκίνησαν ρίψεις νερού και εναέρια μέσα. Τώρα πετούν 6 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Στην κατάσβεση επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 72 οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, συνδράμουν 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, της ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.
Στον Κάλαμο, η εικόνα είναι καλύτερη και στη γραμμή του μετώπου κατά μήκος της παραλίας παρατηρούνται μόνο μικροεστίες οι οποίες αντιμετωπίζονται. Επι ποδός βρίσκονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης ώστε να αντιμετωπίσουν αναζωπυρώσεις καθώς αναμένεται να ενισχυθεί η ένταση των ανέμων κατά τις μεσημβρινές ώρες. Στο Καπανδρίτι, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη.
Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο Μετόχι, μέσα σε μια χαράδρα. Επιτόπου επιχειρεί μεγάλη δύναμη ώστε να μην κατέβουν οι φλόγες προς τις κατοικημένες περιοχές.
Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.
Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και οι οδηγοί να αποφεύγουν μετακινήσεις που θα μπορουσαν να προκαλέσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση ή και εγκλωβισμό.
 
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το ΕΚΑΒ με μονάδες σε επίμαχα σημεία. Μέχρι και αυτή την ώρα υπάρχει έντονη η μυρωδιά καπνού σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής.
 
Οπως προαναφέρθηκε, στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ.
 
Ειδικότερα, σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων και τα νησιά της Κρήτης, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Ψαρών.
 
 

Οι άλλες πυρκαγιές

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η κ. Μαλλίρη, το 24ωρο από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα, εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές, σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Αυτή τη στιγμή εκτός από την πυρκαγιά του Καλάμου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:

α. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.10 χθες σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Κρυονέρι Ηλείας. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 1 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π (1 Ericson και 1 Chinook).

β. Στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές:
Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, Ελιές Βολίμων, Αστέρι Βολίμων, Αλωνάκι 'Ανω Βολίμων, Σκούτα 'Ανω Βολίμων, Μεγαλώνι, 'Ανω Θέση - Ασκός Βολίμων, 'Αγιος Νικόλαος Βολίμων, Δάφνη Βασιλικού, Κάμπι, 'Αγιος Νικόλαος, Παλιό Χωριό, Νικολουδάκη, Αγαλά. Με κυριότερες αυτές στο Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλαιό Χωριό.

Στην κατάσβεση αυτών λαμβάνουν μέρος 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με 1 Ε/Π (Ericson).

Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Η κ. Μαλλίρη απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στους πολίτες, κάνοντας έκκληση να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Επίσης, όσοι βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών να απομακρύνονται έγκαιρα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών, ενώ αν δουν πυρκαγιά να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199».
 

Δειτε Επισης

Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή