Εφιαλτικές ώρες στα Κύθηρα. Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί

Σκληρή μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες στα Κύθηρα στην προσπάθειά τους να τιθασεύσουν την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει το νησί. Ενισχύονται από ολόκληρη την χώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Δραματική είναι η κατάσταση στα Κύθηρα λόγω εντάσεως των ανέμων που αναζωπύρωσαν την φωτιά χθες το απόγευμα και την μετέτρεψαν πάλι σε μία ανεξέλεγκτη πύρινη λαίλαπα που κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά προς Αραιούς και Μυλοπόταμο και στην αντίθετη κατεύθυνση προς Πιτσινιάτικα, Μελισσάρι και Καλοκαιρινές.  Από νωρίς χθες το απόγευμα μάλιστα δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού Αραιοί, που έγινε με οργανωμένο τρόπο, ενώ από μόνοι τους οι κάτοικοι των τριών τελευταίων οικισμών που προαναφέρθηκαν, επίσης εγκατέλειψαν τις οικίες τους.

Είχε προηγηθεί η αισιοδοξία του μεσημεριού που λόγω πτώσης στην ένταση των ανέμων και συνεχών ρίψεων νερού και από αέρος είχαν μείνει μόνο μικροεστίες εντός του καμένου, όμως το απόγευμα οι άνεμοι εντάθηκαν ξανά και φούντωσαν εκ νέου την πυρκαγιά, ενώ αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις. Και αυτή την στιγμή που μιλάμε έχουν πέσει οι άνεμοι και η δύναμη της φωτιάς αλλά αυτό φυσιολογικό για την ώρα, το θέμα είναι αργότερα τι θα συμβεί και αν θα μπορέσουν οι πυροσβέστες μέσα σε αυτό το διάστημα να εξασφαλίσουν ότι δεν συμβούν πάλι αναζωπυρώσεις, καθώς μιλάμε για ένα τεράστιο μέτωπο σε έκταση που κυριολεκτικά έχει καταπιεί την πυκνή χλωρίδα του νησιού.

Καπάκης: Η φωτιά είναι πολύ δύσκολη

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη η φωτιά είναι πολύ δύσκολη και η προστασία των οικισμών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα καθώς η πυρκαγιά κινείται ανάμεσα σε αυτούς.

Από χθες επίσης, ο κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του κηρύσσει τον Δήμο Κυθήρων, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή και ακόμα ισοπεδώνει το νησί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος η καταστροφική αυτή πυρκαγιά «παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, του είδους της βλάστησης, της ποσότητας της καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της και δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο. Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές - αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών. Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος, εκ περιτροπής, σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων εναερίων μέσων (εκτός βεβαίως από τις νυχτερινές ώρες). Η πυρκαγιά αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένης της σημασίας της και του ιδιαίτερου ιστορικού αυτού του είδους των πυρκαγιών για το νησί».

Δήμαρχος Κυθήρων: Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες – Μαύρη μέρα στο νησί

O δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης δήλωσε ότι εκτός από την Πυροσβεστική υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και τα συνεργεία της ΔΕΗ, ώστε να μη μείνει πολλές ώρες χωρίς ρεύμα το νησί, παρόλο που είχαν καεί οι κολώνες μέσης τάσης.

Ελπίζουμε πρόσθεσε ότι με τα εναέρια μέσα που από το πρώτο φως της ημέρας πετάνε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, ενώ για τις καταστροφές μιλά για ήδη καμένα 15χιλ. στρέμματα.

Ενίσχυση των δυνάμεων

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν κατά τη νύχτα με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Στις 09:30 το πρωί θα περάσουν από με πλοίο από την Νεάπολη ακόμη 32 άντρες με 8 οχήματα, άρα οι συνολικές ενισχύσεις για σήμερα 28 οχήματα και 78 άντρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  και προχθές που με πρωτοβουλία του δημάρχου εκκενώθηκαν ο οικισμός Κυπριωτιάνικα, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό, όμως σύμφωνα με τις έως τώρα ενημέρωση πέρα από αυλές και μάντρες δεν προκάλεσε ζημιές στα ίδια τα σπίτια. Βεβαίως με την πρώτη ευκαιρία που αυτό καταστεί δυνατό και αφού εντοπιστεί πρώτα η φωτιά, στον απολογισμό θα φανεί αν τυχόν υπάρχουν ζημιές και ποιες είναι αυτές.

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Εντωμεταξύ, παραμένει οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει χθες σε δασική έκταση και δύσβατο σημείο, στα Βρουβιανά Αιτωλοκαρνανίας. Στο σημείο επιχειρούν 14 άντρες με 7 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα, όπως επίσης καλύτερη είναι  εικόνα στα  Υάμεια Μεσσηνίας, όπου επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική αντιμετώπισε το τελευταίο 24ωρο, 40 δασικές πυρκαγιές.

Δούρου: Αρωγή της Περιφέρειας προς τα Κύθηρα

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

«Ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης», είπε η κ. Δούρου και διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

«Βρισκόμαστε από το πρωί της Παρασκευής που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο Κυθήρων και όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής και η αρωγή δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες" ανέφερε.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι