Πακέτο 209 εκ. στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Πρόγραμμα ύψους 209 εκ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα, ανακοινώνουν σήμερα από την Αθήνα, οι συναρμόδιοι Επίτροποι της ΕΕ Χρήστος Στυλιανίδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση ενοικίου για 30.000 άτομα τα οποία θα στεγαστούν σε οικίες ανά την ελληνική επικράτεια, τις οποίες εντάσσουν στο πρόγραμμα οι συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλες ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν, στο πλαίσιο έργου αξίας 93,5 εκ. ευρώ σε συνεργασία με την UNHCR, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος ESTIA, θα ενοικιαστούν καταλύματα σε μεγάλη κλίμακα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων μέσω της παροχής 22 000 θέσεων στέγασης σε αστικές περιοχές. Ο αριθμός των προσφύγων που ζουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Ελλάδα θα φτάσει τους 30 000 έως το τέλος του 2017.

Περίπου 2,000 ενοικιαζόμενες θέσεις στέγασης θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των διαμερισμάτων θα ενοικιαστούν σε πόλεις και κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό και αξιόπιστο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες τους. Διάφοροι δήμοι της Ελλάδας συμμετέχουν επισήμως σε αυτό το έργο.

Επιπλέον η Κομισιόν ανακοινώνει χρηματική βοήθεια, μέσω πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας  που θα δώσει στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους, στο πλαίσιο ενός δεύτερου έργου αξίας 57,6 εκ. ευρώ σε συνεργασία με την UNHCR, το οποίο εντάσσεται επίσης στο πρόγραμμα ESTIA. Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει ένα βασικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Στόχος είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες με αξιοπρέπεια. Οι χορηγήσεις θα είναι οι ίδιες σε ολόκληρη τη χώρα και συνδέονται με το ελληνικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας έκτακτης ανάγκης, ενώ εξαρτώνται από το μέγεθος της οικογένειας των προσφύγων. Χρησιμοποιώντας αυτή την κάρτα, οι πρόσφυγες μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα, φάρμακα και να μετακινούνται με τα μέσα συγκοινωνίας, καλύπτοντας έτσι τις βασικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση αυτή διοχετεύεται εκ νέου στην τοπική οικονομία, σε οικογενειακά καταστήματα και σε παρόχους υπηρεσιών.

Οι δύο παραπάνω δράσεις έχουν προϋπολογισμό περί τα 151 εκ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησης θα διατεθεί σε ανθρωπιστικές ΜΚΟ για τη συμπλήρωση υφιστάμενων έργων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση πιεστικών ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η στέγαση, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, καθώς και η άτυπη εκπαίδευση.

Ο αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε πως «Σήμερα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για τη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα. Η νέα χρηματοδότηση της ΕΕ αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο χορηγούμε βοήθεια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. Στόχος αυτών των νέων έργων είναι να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τους καταυλισμούς σε κανονικά καταλύματα και να μπορέσουν να αποκτήσουν μια ασφαλέστερη, φυσιολογική ζωή. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και με τις εθνικές αρχές, έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να βοηθήσουμε τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες και να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό καθήκον μας στο πλαίσιο της μετάβασης προς μια οικονομικά προσφορότερη λύση».

Τέλος ο αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι «Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη και αυτό ακριβώς αντανακλά η σημερινή απόφαση. Η Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή και μαζί έχουμε επιτύχει πολλά. Τα έργα που εγκαινιάζονται σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης στήριξής μας προς τη χώρα, αλλά και προς όλους όσοι χρειάζονται την προστασία μας. Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ έχουν τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.»

Δειτε Επισης

Συγκλόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο η Καρυστιανού-«Να μην θαφτούν οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη»
Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον θάνατο του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα
Το χρονικό του θανάτου του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα-Πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα
Στο Ευρωκοινοβούλιο οι συγγενείς των θυμάτων της σύγκρουσης στα Τέμπη-Τι θα ζητήσουν
«Η φωτοβολίδα του διέλυσε το συκώτι»-Η μαρτυρία της μητέρας του 33χρονου Μανώλη που σκοτώθηκε
Τραγωδία στην Ελλάδα-Νεκρός 33χρονος από έκρηξη ναυτικής φωτοβολίδας
Εξελίξεις στην υπόθεση Όλιβερ-Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά φυσικού προσώπου
ΒΙΝΤΕΟ: Με φαντασμαγορικό σόου έκαψαν τον βασιλιά Καρνάβαλο στην Πάτρα
ΒΙΝΤΕΟ: Φαντασμαγορική η καρναβαλίστικη παρέλαση στην Πάτρα-Χαρά, κέφι και ενθουσιασμός
«Ήταν καλό παιδί, όλοι τον αγαπούσαν»-Οδύνη στην κηδεία του 15χρονου που έπεσε από τον φωταγωγό