Το 2020 το πρώτο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, είπε ο διευθυντής του TAP

  «Όλα εξελίσσονται πολύ καλά. Το 2020 θα έχουμε το πρώτο αέριο στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο διευθυντής Ελλάδος του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) Ρίκαρντ Σκούφιας.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του έργου, το οποίο ανέρχεται στα 45 δισ. δολάρια και απασχολεί περίπου 3.000 εργαζόμενους, ανέδειξε ως προτεραιότητα την ασφάλεια: «ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτόν τον τομέα».

Ο κ. Σκούφιας επεσήμανε ότι ο αγωγός ενδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας και αναβαθμίζει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. «Πριν από 6 χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι ο TAP θα επιλεγόταν. Εμείς το πιστεύαμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελληνοσουηδός μάνατζερ, ο οποίος αναφέρθηκε, ακόμη, στην εφαρμογή προγραμμάτων με στόχο να επωφεληθούν από το έργο οι τοπικές κοινωνίες των εμπλεκόμενων περιοχών.

Στα προτερήματα της γεωγραφικής θέσης της ελληνικής αγοράς στάθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννης Μπασιάς, ο οποίος περιέγραψε τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες της ΕΔΕΥ για την περίοδο 2017-2020.

Μεταξύ αυτών είναι η εκπλήρωση των επιχειρησιακών αναγκών, η απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων, όπως και η επανεπεξεργασία των υφισταμένων στοιχείων, η αξιολόγηση της δυναμικής της χώρας στον τομέα των υδρογονανθράκων και η βελτίωση των όρων μελλοντικών προσφορών για έρευνα, εξερεύνηση και αξιοποίηση. 

Ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε επίσης σε βήματα όπως η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον εμπλουτισμό της γεωφυσικής βάσης δεδομένων της Δυτικής Ελλάδας και της Νότιας Κρήτης.

Στις «μεγάλες προσδοκίες» γύρω από τον Αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου (Eastmed) αναφέρθηκε στη δική της ομιλία στο συνέδριο του Economist η  αντιπρόεδρος έρευνας και τεχνικών υπηρεσιών της Edison Μίλι Τορνάγκι, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο κοντινό μέλλον το έργο θα μπορούσε να καλύπτει το 20% των ευρωπαϊκών αναγκών σε αέριο.

Η κ. Τορνάγκι επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα στρατηγική θέση και έχει την προοπτική να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διεθνή αγορά ενέργειας.  Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα και την εμπειρία της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνογνωσία της λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης και για την Ελλάδα.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα-Πλημμύρησαν δρόμοι και υποστατικά, έπεσε χιόνι στο Πήλιο
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία