“Η Ελλάδα δεν σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία”

Τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ανάγνωση του Κορανίου και την έκκληση για προσευχή των πιστών στην Αγία Σοφία καταδικάζει με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι καταδικάζουν την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και υποστηρίζουν το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να στέλνει τις ευχές του στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του ραμαζανιού και τη ‘Νύχτα της Αποκαλύψεως’, επέλεξε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για την ανάγνωση του Κορανίου και της έκκλησης για προσευχή των πιστών στην Αγία Σοφία.
 
“Οι επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο των θρησκευτικών ελευθεριών, οι οποίες είναι από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστές. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές αρχές αυξάνουν τις πιέσεις τους στην Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα στην Ελλάδα, παραπέμπουν στη δικαιοσύνη τους εκλεγμένους μουφτήδες για τα καθήκοντά τους και απορρίπτουν για άλλη μια φορά το αίτημα των Μουσουλμάνων να προσευχηθούν κατά τη διάρκεια του Μπαϋραμιού σε ένα από τα πιο ιστορικά τεμένη στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τζαμί για την άσκηση λατρείας. Γι’ αυτό, προκαλεί απορία πώς αντιλαμβάνεται η Ελλάδα τον διαθρησκειακό διάλογο, τον οποίο αναφέρει στην ανακοίνωσή της, όταν δεν έχει ακόμη ούτε ένα τζαμί στην ίδια της την πρωτεύουσα για προσευχή. Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μία μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες», ανέφερε.
 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την άλλη, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία του. Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου ποια είναι η άποψη της Ουάσινγκτον για την πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος ιδιαίτερης σημασίας και το κατανοούμε και το σεβόμαστε. Οπότε ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της». «Αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, για πολλές θρησκείες. Γι’ αυτό θα ενθαρρύναμε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει», πρόσθεσε η Νάουερτ.

Δειτε Επισης

Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές-Μητσοτάκης κατά πάντων
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»