Σφοδρή αντίδραση ελληνικού ΥΠΕΞ για την ανάγνωση Κορανίου στην Αγ.Σοφιά

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία, στη Κωνσταντινούπολη, και καλεί τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί και να αντιδράσει.
 
«Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το συγκεκριμένο περιστατικό για το οποίο διαμαρτύρεται συνέβη παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία και μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.
 
«Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος», τονίζει η Αθήνα, και καλεί την Τουρκία «να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».
 
Τα ξημερώματα αναγνώστηκε στην Αγια Σοφιά, και πάλι το κοράνι, και στη συνέχεια έγινε κάλεσμα των πιστών με το εζάνι στο πλαίσιο της θρησκευτικής γιορτής Kadır Gecesi όπως ονομάζεται η ‘Νύχτα της Αποκάλυψης του Κορανίου’.
 
Η ΤΡΤ μετέδωσε και αυτή τη φορά απευθείας από την Αγία Σοφία ολόκληρη την τελετουργία στην οποία συμμετείχαν και ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Θεμάτων Μεχμέτ Γκιορμέζ μαζί με τους πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Σουλεϊμάν Ατές και Αλί Μπαρντάκογλου.
 
 
  
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη