Ο Τσίπρας ενημέρωσε αρχηγούς και Βούτση για Κυπριακό και Eurogroup

Την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για Eurogroup και Κυπριακό συνέχισε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μετά τη χθεσινές συνανήσεις του με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκης, και τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, σειρά είχαν σήμερα, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Το Κυπριακό εξακολουθεί να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, απ` αυτό δεν πρέπει να φύγουμε. Η θέση μας, ως ΚΚΕ, είναι ξεκάθαρη. Μιλάμε για μια Κύπρο ενιαία, για ένα κράτος και όχι δύο κράτη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όλων των υπολοίπων που υπάρχουν και ζουν στην Κύπρο, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και βεβαίως χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς προστάτες», τόνισε ο κ Κουτσούμπας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Για το θέμα των αποφάσεων του Eurogroup, o κ. Κουτσούμπας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, παρά «νέα μνημόνια τα οποία πλέον είναι μνημόνια διαρκείας, αν όχι προγράμματα, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέα νομοθεσία που θα πλήττει πάλι τα λαϊκά εισοδήματα».

Θετική βλέπει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά την σύγκληση της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία την επόμενη εβδομάδα.

Η κ. Γεννηματά, είπε πως η Διάσκεψη ίσως αποτελέσει την ευκαιρία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με βάση τις αρχές του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς απαρχαιωμένες και απαράδεκτες ρυθμίσεις εγγυήσεων και ασφάλειας.

Οσον αφορά τα οικονομικά της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, πριν από την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυρία Γεννηματά είπε στο Πρωθυπουργό: «Δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά μας την έχεις βάλει» για να λάβει την απάντηση του κ. Τσίπρα: «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω».

Περίπου μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, είπε πως αποτελεί θεσμική του υποχρέωση να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα, παρά τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε  ότι είναι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης.

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως για την οικονομία θα υπάρξει η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, συνολικά και για τη διαπραγμάτευση, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.
 
Ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βουλής είπε πως έχει ενημερώσει ήδη τους πολιτικούς αρχηγούς για την αίσια κατάληξη αναφορικά με την απομείωση του χρέους και το τέλος των προγραμμάτων, ενώ έκανε λόγο για οριστικό τέλος των μνημονίων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Νίκο Βούτση και για τις συνομιλίες που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό, ενόψει και της δεύτερης Διάσκεψης της Γενεύης, με στόχο τη διαμόρφωση εθνικής στάσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει δημιουργήσει στον κόσμο ένα κλίμα, βάσει του οποίου εκτιμάται πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η οριστική πορεία εξόδου από την κρίση βρίσκεται στα χέρια του πολιτικού συστήματος. «Δεν σημαίνει ότι όλα είναι λυμένα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε πως «την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η συζήτηση στη Βουλή (για τη συμφωνία), αλλά προέχει να δούμε και το μετά».

Αναφορικά με το Κυπριακό, επανέλαβε την άποψή του, ότι η μη λύση είναι λάθος λύση και υπογράμμισε πως η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και κινείται στη βάση της δίκαιης λύσης που πρέπει και μπορεί να κερδίσει.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ενημερώσει και το υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη το πρωί.
 
 
 
 
 
  

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο