Μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Λέσβο

Το επίκεντρο εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου, στην περιοχή που έδωσε τα 6,1 Ρίχτερ την Δευτέρα - Παραμένουν επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι, που περιμένουν μετασεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε το πρωί της Τετάρτης στην Λέσβο και εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία των 6,1 Ρίχτερ που χτύπησαν το νησί το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Η δόνηση, που έγινε αισθητή στις 07:35 το πρωί της Τετάρτης, είχε επίκεντρο 13 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου, στην θαλάσσια περιοχή που έδωσε και τον φονικό σεισμό.

Εν τούτοις, η δόνηση αυτή δεν καθησυχάζει τους σεισμολόγους, καθώς αναμένουν έναν τουλάχιστον ακόμα πιο ισχυρό μετασεισμό, περίπου στα 5 Ρίχτερ, που θα σημαίνει πως η ενέργεια που έχει συγκεντρωθεί στο ρήγμα όντως εκτονώνεται. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη πως δεν έχει πειστεί ακόμα πως ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο κύριος σεισμός, παρά τα σημερινά 4,4 Ρίχτερ.

150 σπίτια κρίθηκαν ακατοίκητα στα Βρισά της Λέσβου

Τα 150 σπίτια από τα 254 που ελέχθησαν σήμερα από τα συνεργεία έχουν κριθεί ακατοίκητα στα Βρισά και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στην Λέσβο ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης σε συνέντευξη τύπου.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες ενώ όπως είπε ο υπουργός δόθηκε προτεραιότητα στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ για τα άλλα δυο αναμένονται τα αποτελέσματα αργά απόψε.

Στους ελέγχους συμμετέχουν 100 μηχανικοί του υπουργείου και άλλων υπηρεσιών.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοσθεί και στην Λέσβο το σύστημα της επιδότησης ενοικίου όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλλονιάς, δεν θα στηθούν δηλαδή καταυλισμοί.

Στους σεισμόπληκτους της Λέσβου θα εφαρμοσθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής από το νόμο όπως επίσης θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ . Ήδη έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε, που αντιμετωπίζονται θετικά . Το σύνολο των μέτρων θα ανακοινωθεί στη Αθήνα όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα υπογράμμισε ο κ.Σπίρτζης.

350 άστεγοι

Περίπου 350 άστεγους άφησε πίσω του ο σεισμός. Από χθες το πρωί διατάχθηκε από τις αρμόδιες αρχές η εκκένωση του χωριού Βρίσα, στο οποίο ζούσαν 850 κάτοικοι, αλλά όσοι διέμεναν στις παρυφές του χωριού και σε νεόκτιστες κατοικίες, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φοβούμενοι πλιάτσικο και λεηλασίες. Για τον ίδιο λόγο, έχει διαταχθεί να περιπολεί η αστυνομία στην περιοχή.

Δειτε Επισης

Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν-Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία