Ολόκληρο χωριό ισοπεδώθηκε από τον σεισμό στην Λέσβο

Μια 45χρονη γυναίκα που ανασύρθηκε νεκρή από τα χαλάσματα του πέτρινου σπιτιού της στο χωριό Βρίσα. Ένα χωριό-στολίδι στη νότια Λέσβο, ούτε 5 χιλιόμετρα από την περίφημη παραλία της Βατέρας, που οι κάτοικοί του προσεύχονταν πάντα στον Θεό να τους αξιώσει εκεί να ζήσουν ειρηνικά τα ύστερα χρόνια της ζωής τους.

Η σημερινή μέρα, επομένη ενός σεισμού 6,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, τους βρίσκει όλους, περίπου 850, να πενθούν μια συγχωριανή τους, να αγωνιούν για τους 11 που τραυματίστηκαν – ευτυχώς όχι σοβαρά – και να καλούνται από τον αστυνομικό διευθυντή της Λέσβου να μην τολμήσουν να μπουν στα σπίτια τους γιατί είναι όλα ετοιμόρροπα. Το 80% των κτιρίων κατέρρευσαν ή έχουν υποστεί ζημιές που τα καθιστούν ήδη ακατοίκητα.

Το χωριό, που πήρε το όνομά του, Βρίσα, από μία από τις δύο κοπέλες που πήρε μαζί του από τη Λέσβο ο Αγαμέμνονας κατά τον δεκαετή Τρωικό Πόλεμο, μοιάζει σήμερα σχεδόν ολότελα ισοπεδωμένο, και οι κάτοικοί του σε απόγνωση. Όλοι τρέμουν τους μετασεισμούς, κάθε ένας από τους οποίους μεγαλώνει την καταστροφή.

Μέχρι στιγμής σημειώθηκαν περισσότεροι από 60. Μόνο 2 ήταν άνω των 4 Ρίχτερ, κάτι που δεν αρέσει στους σεισμολόγους. Θεωρούν ότι ένας νέος μετασεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών μπορεί να εκτονώσει τη συσσωρευμένη ενέργεια που ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, παραμένουν επιφυλακτικοί.

Σε ό,τι αφορά τη σεισμικότητα στη μείζονα περιοχή ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτιμά πως οι «σεισμοί θα συνεχιστούν» και ότι αυτό «είναι πολύ καλό ώστε να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση που υπάρχει κατά μήκος του τεκτονικού ρήγματος».

Προβλέπει ότι «θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», και διαβεβαιώνει ότι δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη αφού «όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε, τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση».

Όλη η περιοχή κοντά και γύρω από τη Βρίσα έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο νησί έχουν μεταβεί οι Υπουργοί Υποδομών, Δημοσίας Τάξεως, και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί έκτακτη βοήθεια 3000-4000 ευρώ στους σεισμόπληκτους, και ενημερώθηκαν ότι θα ανασταλούν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις. «Εμείς, θέλουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας», είπε η κυρία Μαρίτσα, καθώς εγκατέλειπε το χωριό μαζί με τον άνδρα της. Κρατώντας μια υφασμάτινη τσάντα και μια εικόνα του Αγίου Ραφαήλ.

Η σεισμική δόνηση των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 15:28 στο ανατολικό Αιγαίο, στην περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο και τα τουρκικά παράλια.

 
 
 
 
 
 
 
Διαβάστε επίσης
 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές-Μητσοτάκης κατά πάντων
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)